Videon är inte längre tillgänglig
Bostadsmarknaden är som bekant het i Luleå. Hela tiden slås det nya rekord då det gäller försäljningspriser.
– Det finns en betydligt större efterfrågan än det finns utbud, säger mäklaren Erik Wallström, Länsförsäkringar fastighetsförmedling.
Inför hösten har trycket på mindre lägenheter varit väldigt högt. Orsaken är bristen på studentbostäder.
– Det är nog svårt för Luleåbor att hitta boende. För studenterna är det ännu svårare. Tyvärr, både för stan och för universitetets skull, så ser det ut som det gör. Ska man komma upp hit och plugga är alternativet att köpa någonting, förklarar han.
Vid visningarnan har det inte alltid varit allt för mycket folk och tittat.
– Det händer att det är fler som är med på budgivningarna, än det är på visningarna. Många köper osett. Det ringer folk från hela landet, från Sundsvall, Örnsköldsvik, Göteborg och många från Stockholm. Andra flyger upp hit och går på flera visningar, säger han.
Och säljarna har fått bra betalt.
– Enormt bra betalt, säger Erik Wallström.
Den senaste månaden har det sålts tiotalet ettor i Luleå och i många fall har lägenheterna sålts högt över utgångspriset. Nyligen sålde han en etta på 42 kvadratmeter på Ljunggatan på Bergviken för 1 570 000 kronor. Utgångspriset var 895 000 kronor.
En etta på endast 25,5 kvadratmeter på Sjögatan, också det på Bergviken, sålde han för några veckor sedan för 1 350 000 kronor, dubbelt så mycket som utgångspriset på 675 000 kronor. Det ger ett kvadratmeterpris på 52 941 kronor, vilket kan vara det högsta kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Luleå.
Snittpriset i Luleå ligger på 23 118 kronor. Hyran för lägenheten är dock bara 1 370 kronor i månaden.
– För varje höst har det blivit en ny nivå för de här små lägenheterna. Sedan har den nivån hållit i sig under året och sedan har det kommit en ny nivå nästa höst. Då det gäller övriga lägenheter trummar det på hela tiden, säger Erik Wallström.
Hur finansierar då studenterna lägenhetsköpen?
– Det vanligaste är att föräldrarna finansierar lägenheten. Banken vill inte låna ut pengar till en student som inte har några inkomster. Sedan står föräldrarna som ägare till 90 procent av lägenheten och barnet, studenten, står som ägare till resterande tio procent. För föreningen vill att barnet också står som ägare för i annat fall blir det andrahandsuthyrning, förklarar han.
För studenten kan bostadsrätten bli ett billigare boende än i en studentlägenhet. Om prisutvecklingen dessutom fortsätter kan köpet dessutom visa sig vara en riktigt bra affär den dagen då studierna är avslutade och lägenheten säljs, säg om fyra år. De kan rent av ha haft betalt för att bo i lägenheten.
– Visst kan det alltid komma någon dipp. Men på lång sikt tror jag på Luleå, inget snack om saken, säger Erik Wallström.