Nya reglerna välkomnas av Luleåkrögarna

Sedan i lördags är alla restauranger skyldiga att informera matgästerna om vilket ursprungsland köttet har. Krögarna i Luleå välkomnar regeln.
– Det är jättebra, säger Fredrik Sidevärn som driver Bistron och Bryggan.

Fredrik Sidevärn på Bistron välkomnar regeln.

Fredrik Sidevärn på Bistron välkomnar regeln.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2025-03-04 19:00

De nya reglerna innebär att restauranger och andra storhushåll måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Undantaget är korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.

Antingen kan ursprungslandet framgå direkt på menyn, men det räcker också att ha en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras kommer ifrån.

Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs, inte i beställningsappar, på webbplatser eller vid hemkörning av mat.

undefined
Henrik Sandberg som driver Bishops Arms är positiv till den nya lagen.

Henrik Sandberg som driver Bishops Arms är positiv.

– Det är toppenbra. Det är bra för gästerna att veta varifrån köttet kommer.

De enda kötträtterna han serverar är oxfilé och kyckling.

– Vi köper det från Martin Servera och det är svenskt, säger han.

undefined
Fredrik Sidevärn på Bistron välkomnar regeln.

Fredrik Sidevärn som driver Bistron och Bryggan instämmer.

– Det hade kunnat vara ännu lite mer långtgående. Hos oss skrivs ursprunget på det mesta som serveras ut i menyn, så den informationen finns redan för gästerna i de allra flesta fall.

Han tror att restauranggäster har blivit mer medvetna på senare år och vill veta var maten de äter kommer ifrån.

– Vi jobbar med svenskt och om det går gärna med lokala producenter som vi personligen har kontakt med, för att vi vill ha lite kontroll. Det handlar också om att minska transporterna och spara miljön. 

Alla länder har olika regler vad gäller djurhållningen, understryker han.

– En del kanske har väldigt fin kvalitet på köttet men accepterar antibiotikanivåer som inte är i närheten av vad vi har i Sverige. Det är svårt att veta hur djuren har haft det och att sedan att transportera dem över halva jorden, det tycker vi är lite onödigt.

undefined
Petter Nyberg på CG vill gärna att gästerna ska få veta ursprungsland på köttet, men ibland kan det vara svårt att skriva in i menyn långt i förväg och då får man informera muntligt istället.

Petter Nyberg som driver Restaurang CG tycker också att regeln är bra, däremot kan det vara lite utmanande att skriva in köttets ursprung i en meny man ska ha länge.

– Det händer ju att produkter är slutsålda och då måste man beställa från annat håll.

De jobbar med en tillfällig meny och en fast meny. Den senare byts ut var tredje månad och på den blir det svårt att skriva köttets ursprungsland.

Men eftersom regeln säger att man även kan informera muntligt så leder det egentligen inte till några problem.

– Vi har full transparens och det är bra att gästerna lättare kan göra aktiva val kring vad man äter för kött, så det är bara positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!