– Vi har laddat länge för det här och nu är det här, som en del i vår verksamhet, säger Kerstin Wiklund, chef för elevhälsan. På torsdagen klippte hon och hennes anställda samt samarbetande verksamheter bandet för ett nyinrättat "Språkotek" och en avdelning med teknikstöd. Båda verksamheterna innebär ett lyft för specialpedagoger inom tal och språk samt psykologer och andra inom området verksamma som stöttar och bistår pedagoger i skola, förskola och särskola i deras arbete med att hjälpa barn och unga i deras språkutveckling.
– Vi har sökt och fått statliga pengar, 500 000 för att kunna förverkliga detta. Språkoteket fungerar som ett slags bibliotek där pedagogerna kan komma och låna det material man behöver. Det kan handla om böcker, spel, tips och handledning. ja saker som gör att de kan bli ännu bättre i sitt arbete, säger Kerstin Wiklund.
Två rum utgör det nya lärcentret i Elevhälsans lokaler på Kronan. I det andra rummet har man samlat teknikstöd av olika slag.
– Här kan pedagoger få en introduktion i vad som finns för teknik att tillgå i form av appar med mera, viktiga extra stöd vid komplicerade inlärningsproblem, säger Kerstin Wiklund.
Problemen kan handla om tal,syn, hörsel och koncentration, läs skrivsvårigheter eller spåkproblem för nyanlända. Det nya lärcentrets verktyg kan nu erbjuda flera vägar att lösa dessa problem.
Från centret kan nu pedagogerna låna ihop till de hjälpmedel man behöver, eller få inspiration till att köpa in eget material.
– Vi har haft arbetslag på besök här, de har tagit en mot det här mycket positivt,säger specialpedagogen Eva Bodin.