Vattenfall Eldistribution planerar att bygga två 150 kilovolts kraftledningar från stamnätsstationen i Svartbyn till kommunens nya industriområde på Hertsöfältet. Kraftledningarna kommer att dras norr om bostadsområdena Hällbacken och Dalbo och sedan passera över Revelsudden ned mot Hertsölandet.
Två alternativa dragningar har presenterats för Revelsudden, norr och söder om bebyggelsen.
– Jag har aldrig tyckt om dem, jag har jagat mycket i Kronogård och gått under dem. Jag vet hur det sprakar om dem när det är sånt här väder, säger Karl-Gunnar Andersson som bor i Revelsudden.
Om kraftledningarna dras söder om bebyggelsen så kommer skogen som finns mellan hans fastighet och vattnet att behöva avverkas. Djur- och fågellivet har redan förändrats mycket, på grund av nya bostadsområden och förändrat jordbruk berättar Karl-Gunnar Andersson.
– Naturen försvinner mer och mer, säger han.
På andra sidan vägen, inte långt därifrån bor makarna Johansson.
– Inte vill jag ju ha dem, men jag tror inte de bryr sig om vad vi tycker, säger Bernt Johansson som är född i Revelsudden.
När Stålverk 80 planerades på 1970-talet var det tal om att fastigheterna skulle lösas in berättar han, eftersom det skulle dras en stor väg från E4 till Stålverk 80. Det blev ingen väg, eftersom jätteprojektet stoppades 1976.
– De hann aldrig så långt. Så kommer det här istället, säger Bernt Johansson.
Avdelning miljö och bygg på kommunens stadsbyggnadsförvaltning har yttrat sig om högspänningsledningarna. Det kommer att krävas att kommunen beviljar dispens för kraftledningarna, eftersom de kommer att gå genom Ormberget-Hertsölandets naturreservat.
Vid Sunderbyn finns två alternativa sträckningar, A och B. Avdelning miljö och bygg förordar alternativ A, som innebär att ledningarna skulle dras mellan Sunderbytippen och en bergtäkt. Alternativ B innebär att ledningarna skulle dras genom obruten terräng, vilket kommunen tycker är mycket sämre med tanke på naturvärdena.
Vid Revelsudden finns två alternativ, C och D. Kommunen ser för- och nackdelar med båda alternativen.
Två alternativ finns för Hertsölandet, E och F. Alternativ F förkastas av kommunen, eftersom det skulle innebära att ledningarna skulle dras en lång sträcka genom orörd natur, norr om Hertsöträsket. Kommunen föredrar alternativ E och påpekar att det behövs en naturvärdesinventering.