– Vi har sovit första natten i det här fantastiska huset, som vi nu försöker att lära oss att hitta i. Jag tycker redan mycket om det. Det är ombonat och varmt, även om det är stort, säger hon, när vi gästar på söndag eftermiddag.
Det blir ingen tillvaro med pendling mellan två hem. Hon och hennes make Christer Dahlén kommer att bosätta sig i Luleå.
– Vi vill fokusera på att bo här nu. Det är en ynnest att få byta miljö. Jag har alltid varit nyfiken på människor och att lära känna deras livsvillkor. Då måste man finnas i vardagen. Sedan har jag min snart 90-åriga mamma kvar i Flen, så jag kommer nog åka dit någon gång i månaden.
Boendet i Mellösa, nära Harpsund, är uppsagt till 1 september.
– Det är bara 100 meter från statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ullas boende. Dem har vi träffat lite nu och då.
Lotta Finstorp har en bakgrund som bland annat kommunalråd i Flen och landstingsråd i Södermanland. Sedan 2010 har hon varit riksdagsledamot för Moderaterna.
När fick du förfrågan om att bli landshövding?
– I oktober. Av respekt för processen var vi tvungen att vara mycket diskreta. Exempelvis fick min man åka och köpa flyttlådor (skratt).
Hur länge funderade du?
– Jag bestämde mig snabbt. Jag kommer till ett län där det är massor på gång. Stora projekt inom hållbar tillväxt och forskning, exempelvis.
I Södermanland har Lotta Finstorp varit föremål för spekulationer kring en ministerpost, vid ett eventuellt maktskifte efter valet 2022.
– Det kunde säkert varit intressant, men när landshövdingefrågan kom var valet enkelt. Det kom i helt rätt tid för mig.
Blev du förvånad? Frågan kom ju trots allt från en S-regering?
– Nej, inte på det viset. Det är ett opolitiskt uppdrag och jag ser inget som helst problem med den biten. Jag kommer att kunna vara helt objektiv.
Varför tror du att det blev du?
– Det har nog med min tid i offentlig förvaltning och mitt ledarskap att göra. Här kan jag knyta ihop all kompetens och erfarenhet jag har från kommunal, regional och nationell nivå. Jag är en social person som tycker om att möta människor. Jag längtar till coronan är över.
Ingen tvekan på grund av mörker, kyla, och ett län med tyngdpunkt på tunga, mansdominerade branscher?
– Jag har aldrig tänkt på det på det sättet. Vi har hus i Jämtland och jag uppskattar vintrarna. Jag kan uppleva att norrbottningarna har lite väl dåligt självförtroende. Man tror att mycket är bättre söderöver. Så är det inte. Jag kommer själv från gnällbältet, där devisen är "Det går aldrig". Norrbottens devis borde vara "Det går alltid". Hela Sveriges ögon finns på Norrbotten i dag.
Du blir första kvinnan på posten. Vad kan du tillföra?
– Hm. Det är verkligen på tiden med en kvinna. Sedan det blev offentligt har jag fått ett stort antal vänförfrågningar på Facebook från Norrbotten. Väldigt många av dem har varit män i ledande positioner...det här är något jag måste ta pulsen på. Men jag fick inte jobbet på grund av att jag är kvinna. Jag är lyhörd, inlyssnande och gillar att använda allas kompetens innan jag tar beslut. Och det här med att det varit hårda värden som stått i centrum historiskt...det ser ju inte ut så längre. Det är ämbetet som inte hängt med, av någon anledning. Men det är ingenting jag kommer att gå omkring och tänka på, säger Lotta Finstorp.