Nya läkemedel ska utrota hepatit C

I början av juli gick läkemedelsverket ut med nya rekommendetationer för behandling av hepatit C som kan komma att utrota förekomsten av hepatit C i Sverige. Nu kräver sjukdomens patientförening att vården för de drabbade blir likvärdig i hela landet.

Positiv. Anders Nystedt tror att hepatit C kan vara helt borta från Norrbotten inom 15 år.

Positiv. Anders Nystedt tror att hepatit C kan vara helt borta från Norrbotten inom 15 år.

Foto: Anders Köjs

Luleå2014-08-12 06:05

I Norrbotten har 2000 fall av hepatit C inrapporterats sedan det blev möjligt att testas för det. I Sverige bär 45.000 på viruset, varav ca 750 norrbottningar, berättar Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus smittskyddsenhet.

– Med de läkemedel som kommer nu skulle vi kunna utrota hepatit C helt från Norrbotten, men skulle vi behandla alla på en gång skulle vi köra landstingets ekonomi i botten. Nu riktar vi in oss på att behandla de som har störst leverskador, säger Anders Nystedt.

De nya läkemedlen har kortare behandlingstid och betydligt färre biverkningar än den interferonbehandling som hittills använts. Av interferonbehandlingen blir patienterna ofta trötta, får huvudvärk, ledvärk, viktnedgång och hårbortfall. Vissa patienter drabbas också av självmordstankar och beteendeförändringar. Fler läkemedel är på gång att godkännas och det skulle kunna leda till att marknadspriset sjunker, menar Anders Nystedt.

– Ur en smittosynpunkt så hade det varit bättre att behandla de som nyligen fått diagnosen, missbrukare som riskerar att smitta andra. Som läkare vägar jag inte in hur man har fått sjukdomen, men de som fått det via till exempel en blodtransfusion är oftast lättare att behandla, de har ingen psykisk diagnos och inget aktivt missbruk, säger Anders Nystedt.

Så smittar hepatit C

I Sverige beräknas 45.000 personer bära på hepatit C-viruset, HVC. Omkring 2000 nya sjukdomsbärare anmäls årligen via smittskyddslagen. 75 procent av de drabbade utvecklar en kronisk infektion som i värsta fall kan leda till skrumplever och levercancer. Hepatit C är en blodsmitta osm enbart smittar när blod från en hepatitsmittad kommer i kontakt med någon annans blod. Viruset kan överleva länge utanför kroppen. Det allra vanligaste sättet att smittas är i samband med injicering av droger. Därför bör missbrukare som injicerar knark testa sig regelbundet. Många vet inte att de smittats eftersom sjukdomen är relativt symtomfri. Innan 1992 gick det inte att testa blod för hepatit C och därför bär en del personer som fått blodtransfusioner inom vården på viruset.Idag testas allt blod som används inom vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om