Nya krogen i Bergströmska blir försenad

Ett av Luleås äldsta hus väntar fortfarande på sin nya restaurang. "Vi har fått flytta på premiären efter att ha drabbats av en mängd förseningar", förklarar initiativtagaren Simon Wanler.

Simon Wanler och Tomas Larsson har tvingats skjuta upp planerna på sin senaste krogsatsning i Luleå.

Simon Wanler och Tomas Larsson har tvingats skjuta upp planerna på sin senaste krogsatsning i Luleå.

Foto: Montage

Luleå2022-08-04 12:00

Det var i februari som Norrbottens-Kuriren berättade om expansionsplanerna för Taverna Gusto i den byggnadsminnesskyddade Bergströmska gården. 

Den gulmålade gården intill stadsparken är en av få byggnader som klarades sig undan stadsbranden 1887.

Arbetsnamnet för satsningen är Gustos kafé & deli och innebär att det italienska matstället kompletterats med en delikatessavdelning som flyttar in på markplanet i Bergströmska gården. Inspirationen har hämtats från Urban Deli och Sandhäxan i Stockholm.

Tanken är också att i större utsträckning nyttja gårdsplanen.

– Vi får tillträde till de nya lokalerna den första september. Det kommer att krävas en del byggnationer innan vi kan öppna, men vi hoppas att vara i gång möjligen redan i oktober. Det hänger delvis på när leveranser av utrustning och möbler anländer, säger Simon Wanler.

Bakom satsningen står ägargruppen med Tomas Larsson, Joakim Olausson, Simon och Linnea Wanler, Hans Wanler och Joakim "Bobo" Strand som tidigare i år har öppnat restaurangerna Karl August och Aiko i Tallkottens gamla lokaler i Luleå stadshotell.

Den nya krogsatsningen innebär en högre nyttjandegrad av Gustos restauranglokaler, men Simon Wanler uppskattar att personalen kommer att utökas med ytterligare tre tjänster.

– Vi ska försöka skapa en liten oas nära Storgatan. I planeringen ingår en julmarknad på innergården i december, säger Simon Wanler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!