– Min grundinställning är att skattefinansierad vård ska fördelas efter medicinska behov och att den ska vara lika tillgänglig för alla. Jag hade önskat att det inte finns en marknad för privata sjukförsäkringar men nu är det så.
Sammeli fortsätter:
– Jag kan också förstå varför en del av bolagen använder sig av detta. Det handlar om kritiska positioner och samhällsviktiga funktioner där man behöver få anställda snabbt tillbaka. Det kan också vara en fördel vid rekryteringar. Det är heller ingen chefsförmån utan samtliga anställda får erbjudandet.
Är det inte ett problem att kommunen inte behandlar alla lika?
– Det gör kommunen. I den kommunala verksamheten finns inga sjukförsäkringar. Bolagen styrs med ägardirektiv och jag anser inte att kommunen ska detaljstyra dem.
Efter avslöjandet förra vintern om att tre bolag tecknat privat sjukvårdsförsäkring till sina anställda kallade Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson upp dåvarande kommunalrådet Lenita Ericson (S) på banan i en interpellationsdebatt.
Ericson var tydlig med att hon inte stödde privata sjukförsäkringar, men att det är upp till bolagen att göra enskilda bedömningar. Bartholdsson var kritisk till ställningstagandet.
– Det finns redan styrdokument som är allmänt hållna men kan vara tillämpliga. I stället får bolagen hållas. Det öppnar för att fler bolag kan teckna försäkringar och därmed bidra till att hälso- och sjukvårdslagen rundas, sade han.