Nya initiativ i kommunal verksamhet

”Inför initiativrätt”. Det föreslår den samlade borgerligheten i en gemensam motion till Luleå kommunfullmäktige. Det handlar om att privata företag ska kunna föreslå att en kommunal verksamhet ska kunna upphandlas i konkurrens om verksamheten anses kunna bedrivas billigare eller med bibehållen kvalitet av ett privat företag.

LULEÅ2007-09-19 12:06
– Det här är inget nytt utan finns redan prövat på andra håll i landet, exempelvis Uppsala och Örebro, säger centerns gruppledare Camilla Hansen.
Hon exemplifierar vilka områden det skulle kunna röra sig om, barnomsorg eller varuleveranser med flera.
En initiativrätt skulle dock inte vara tvingande för kommunen som alltid skulle ha möjlighet att säga nej vid synnerliga skäl vid ett sådant förfarande.
Att kunna presentera gemensamma inlagor känns viktigt just nu för de fyra borgerliga allianspartierna.
– Vi har ett bra samarbete och är väl mer överens än oense i många frågor konstaterade moderaternas Mattias Karlsson.
Motion nummer två handlar om samsynen i fråga om behovet av stödgrupper för barn som växer upp i familjer med missbruk och psykisk ohälsa.
– Det finns inget helhetsgrepp för detta i Luleå kommun och här vill vi vara påskyndare till det menade Ylva Strutz och hennes allianskamrater.
Den nya regeringen har vikt medel för detta, totalt i landet 200 miljoner som fördelas via länsstyrelserna varifrån pengarna kan sökas.
– Man borde skyndsamt söka pengar, menar de fyra samarbetspartierna och helst skulle det ha gjorts i går, säger man kritiskt.
Det finns ett stort behov av denna stödform och en undersökning visar att cirka 630 barn inom Boden–Luleå-området är i behov, menar allianspartierna, som vill se en organiserad stödform riktad mot denna utsatta grupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om