I länet har nu också ett stort arbete dragits igång av olika organisationer och nätverk för att informera om den nya gymnasielagen, och hjälpa ungdomarna med att fylla i ansökningsformulären om uppehållstillstånd för studier på gymnasiet.
Intresset bland ensamkommande är stort.
– Bara sedan i söndags när lagen trädde i kraft har runt 400 ansökningar kommit in, säger Iréne Sokolow på Migrationsverket till Norrbottens Media.
Är ni redo för en anstormning av ansökningar utifrån den nya gymnasielagen?– Ja, det är vi. Det är enbart fram till och med 30 september som möjligheten att söka finns, så det är klart att många vill få iväg sina ansökningar så fort som möjlighet, konstaterar Iréne Sokolow.
Det är svårt att veta hur lång handläggningstiden blir. Lagen är ny och har aldrig tidigare tillämpats, men Migrationsverket har vidtagit åtgärder.
– Vi har i vissa fall fått lägga om personalens semestrar och kallat in sommarvikarier, berättar Sokolow.
Migrationsverket uppmanar också kommuner och skolor att förbereda sig med anledning av den nya gymnasielagen.
– Kommunerna måste tänka på att ha skolexpeditioner och motsvarande öppna, så att de som söker kan få kopior på sina individuella studieplaner eller motsvarande dokument, som behövs för att en ansökan ska vara komplett. Det finns också en hel del regler att hålla reda på som gäller ansvaret för boenden och försörjning för dessa personer.
Vad behöver skolorna göra nu utifrån den nya lagen?– De behöver försöka planera för intagningar och antalet elever, säger Iréne Sokolow.
Den nya lagen innebär att en stor del av de ensamkommande ungdomar som kom till Sverige 2015, och fått avslag på sin asylansökan på grund av den långa väntetiden då har hunnit fylla 18 år, ska få möjlighet till uppehållstillstånd, om de vill studera på gymnasienivå.
Flera ideella organisationer erbjuder sig att hjälpa till med ansökningarna för de ungdomar som kanske inte längre har någon advokat eller god man.
Bitti Lindmark sitter i styrelsen för Rädda Barnen i Luleå/Gammelstad.
– Vi har en informationsträff måndag kväll för alla som behöver hjälp. Behövs det kommer vi att arrangera ytterligare ett möte för att ge alla chansen, säger hon
– De unga får annars inte mycket hjälp. Någon måste ställa upp, säger Ingegerd Ylipää, Röda korset i Pajala.
Läraren Bitti Lindmark, Luleå, sitter i styrelsen för Rädda Barnen i Luleå/Gammelstad, och de samlar under måndagskvällen ungdomar till en informationsträff i Missionskyrkan i Luleå.
Där ska Bitti Lindmark och sex-sju andra personer informera om den nya gymnasielagen, och hjälpa till med ansökningar som ska vara inne snabbt, närmare bestämt senast den 30 september 2018.
Räknar ni med ett stort intresse..?– Vi vet inte, det är svårt att säga. Men vi tror att många kommer. Det är uppemot 30 ungdomar som bott här i Luleå, och sedan slussats vidare till det speciella asylboendet på Hagelvägen på Björkskatan som sannolikt kommer. Sedan tror vi att intresserade också finns bland de ungdomar som bott på Piteå Havsbad, men som nu slussats vidare till Hotell Nordkalotten. Vidare finns ungdomar som vistats i frivilliga familjehem i Luleå som kan komma, säger Bitti Lindmark och fortsätter:
– Vi har gått ut med att vi vill hjälpa alla, och behövs det kommer vi att arrangera ytterligare ett möte för att ge alla chansen.
Möjligheten finns alltså att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier?– Ja, om de omfattas av alla de nya kriterier som kommit. De kommer nog att välja att söka i alla fall, för att bli prövade, tror Bitti Lindmark.
Och då kan de få uppehållstillstånd?
– Ja, i varje fall tillfälligt uppehållstillstånd.
Lindmark tror inte att det ska bli svårt för skolorna att ta hand om nya ungdomar.
– Nej, det flesta går redan på intro-utbildningen och har läst mycket. Pojkarna som kom 2015 har varit oerhört duktiga. Många börjar vara klara med årskurs nio. Det är en bragd det de har gjort, tycker Bitti Lindmark.
Möjlighet ges att läsa in introt och sedan fortsätta på en gymnasieutbildning om ansökan bifalls.
Sedan finns också de som hunnit fylla 20 och som inte längre får gå gymnasiet.
– Här i Luleå kommer man att ha något som kallas "Bron" där man ska kunna läsa och sedan gå vidare till ett yrkesprogram som är specialanpassat för ungdomar. Det gäller inte bara asylsökande utan även svenska ungdomar. Det är folkhögskolor runt om i Sverige som erbjuder den möjligheten, avslutar Bitti Lindmark.
Även i Pajala ges information om den nya gymnasielagen och erbjuds hjälp till ungdomar att fylla i ansökan.
Ingegerd Ylipää, är pensionerad lärare i Pajala och aktiv i styrelsen för Röda Korset som försöker hjälpa ungdomar som har behov av information om den nya lagen och hjälp med att fylla in ansökningsformulären.
– De unga får annars inte mycket hjälp, och någon måste ställa upp. Det ansvaret tar vi i Röda Korset, säger Ingegerd Ylipää inför gårdagskvällens informationsträff i Laestadiusskolan i Pajala.
Hon tror dock inte att det blir någon större anstormning av ungdomar på kvällens träff.
– Nej, det tror jag inte. Migrationsverket stängde sin verksamhet här i Pajala i april-maj och de ensamkommande tvingades flytta till Vittangi och Kiruna. Kvar finns nu 12-13 pojkar som bor hos familjer. Ett rykte jag hört är dock att bara tre ungdomar är berörda av den nya gymnasielagen, men kanske chansar någon med att göra en ansökan till gymnasiet, även om de inte uppfyller alla kriterier, avslutar Ylipää.