Det öppnar i så fall möjligheterna att dra Norrbotniabanans planerade infart till Luleå via det östra alternativet. Det framkom vid ett pressmöte på tisdagen.
Majoriteten i intressegruppen ser helst det östra alternativet. Trafikverket har föreslagit det andra, västra alternativet, för att man inte kunnat lösa sjöfartens problem i det östra alternativet.
De planerade stora investeringarna i Norrbotten, som beräknas uppgå till 700 miljarder de kommande tio åren, har ökat intresset för byggandet av Norrbotniabanan.
– Det händer så mycket i Norrbotten nu att det krävs snabba åtgärder för att bygga ut infrastrukturen. Norrbotniabanan är en viktig pulsåder för tunga transporter, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd i Region Norrbotten.
Norrbotniabanan har nu börjat byggas i Umeå för sträckningen Umeå–Skellefteå. Ännu finns den nordliga delen mellan Skellefteå och Luleå inte med i Trafikverkets långtidsplan.
– Men vilken dag som helst kommer regeringen att presentera en ny infrastrukturproposition för riksdagen. Där finns de nationella ramverken för satsningarna framöver och där tror vi att även den norra etappen av Norrbotniabanan är med, säger Elisabeth Sinclair, projektledare i Norrbotniabanegruppen.
Vi har flera gånger tidigare berättat om de två alternativen för dragningen av Norrbotniabanan genom Luleå.
– Vi har utrett en tunnel i det östra alternativet. Men det skulle kosta drygt 1,5 miljarder extra och skulle vara samhällsekonomiskt olönsamt. En öppningsbar bro kostar drygt 400 miljoner extra och skulle vara ett samhällsekonomiskt bättre alternativ, säger Elisabeth Sinclair.
– Vi förordar det östliga alternativet som bland annat gör det möjligt med pendling i regionen på ett mycket bättre sätt än det andra alternativet, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.
Henrik Vuorinen, vd i Luleå hamn, framhåller att de stora investeringarna som är på gång i Norrbotten gör att godsmängden via hamnen kommer att öka från nuvarande 8,5 miljoner ton årligen till mellan 23 och 24 miljoner ton.
– Vi vill hitta en lösning så sjöfarten inte blir ett hinder för Norrbotniabanan, sade han.
Även Norrbottens handelskammare och Luleå tekniska universitet förordar det östliga alternativet.
Norrbotniabanegruppen tror att banan ska vara klar till Luleå år 2030.