Luleå gymnasieskola har anställt två socialpedagoger som ska jobba främjande och förebyggande, och fånga upp problem "innan de blir större".
Duon är fristående men jobbar nära elevhälsoteam, lärare och rektorer samt även ha kontakt med socialförvaltningen och polisen.
– Vårt jobb är att finnas där, stötta och fånga upp. Det finns ett stort behov av vår roll i skolan, där elever kan ha någon att prata med som inte är i klassrummet. En annan trygg vuxen, säger Maria Nordström.
Om man är elev, vad kan man vända sig till er med?
– Jag tänker, de här frågorna som unga funderar över. "Jag har en kompis som säger så här, är det okej? Jag fick den här bilden, vad ska jag göra? Hur ska jag få ihop studierna, jag fixar det inte just nu. Eller jag är ensam, hur ska jag nå människor?", säger Malin Urfors.
En utmaning de redan nu ser är att kunna räcka till. Det går cirka 2 400 elever i gymnasiebyn. Men duon tror, och hoppas, att socialpedagoger kommer få en större roll i skolans värld framöver.
– Det Luleå gymnasieskola försöker göra är rätt fantastiskt. De tror på att försöka skapa något nytt. De säger själva att de inte riktigt vet hur jobbet ska utformas, vi gör det här tillsammans och det kommer att vara behovsstyrt. Nu har vi precis börjat, och vi kommer utvärdera med jämna mellanrum var vi behövs bäst, säger Maria Nordström.
Deras jobb handlar mycket om att bygga relationer, och förtroenden.
– Man måste det för att kunna ha djupa samtal, där de litar på en, säger Maria Nordström
– Det sociala livet ligger ganska mycket i telefonerna. Att komma tillbaka till att våga prata, umgås och våga ställa frågor till varandra, säger Malin Urfors.
De två första veckorna har varit intensiva och de har träffat både personal och många elever. Duon känner sig välkomnade. Tanken är att de ska röra sig mycket ute i korridorer, matsal och i klassrum.
– Vi har suttit med på möten, diskuterat olika orosfrågor och funderingar kring beteenden. Vi har även mött elever, säger Maria Nordström.
– Vi promenerar mycket. Eleverna är väldigt öppna och lätta att få kontakt med, säger Malin Urfors.
Att göra en sådan här satsning på förebyggande arbete har funnits i planerna en längre tid för Luleå gymnasieskola.
– Vi är en stor verksamhet och behöver fler personer som är kring eleverna, som finns till för dem och är trygghetsskapande, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.
Är det oroligt på skolan?
– Inte direkt nu. Vi hade en period i höstas där det var tendenser till ökad oro, och vi har ett ansvar att se till att det är en trygg miljö.