Rosa mot blått.
Nu dröjer det inte länge innan det kommer synas att en ny aktör och konkurrent till hemleverantören Foodora tagit sig an Luleå. Vi har tidigare rapporterat om att Wolt är på väg att etablera sig och det kommer inte minst att märkas på deras blåa signaturfärg. Wolt har under den senaste tiden letat personer som är intresserade att jobba som bud, eller kurirpartner som företaget själva kallar sina bud.
20 mars drar Wolt igång.
– Det ska bli kul att komma upp med plattformen och etablera oss där. Det blir vår nordligaste stad i Sverige och en av de absolut viktigaste städerna för oss i norra delen av Sverige, säger Johan Grönvall, vd för Wolt i Sverige.
Mat är en stor del av Wolts hemleveranser men de vill bredda utbudet.
– Det vi försöker skapa är en "shopping mall in your pocket", en galleria i fickan, och då ska man kunna välja mer än bara mat. Vi kommer jobba vidare i Luleå och skapa ännu större utbud men vi är nöjda med det vi har från start 20 mars och det ska bli väldigt kul att se hur det tas emot av konsumenterna, säger Johan Grönvall.
Samtidigt som Wolt lanserar sin tjänst i Luleå och på andra platser i Sverige finns det kritiska röster mot deras upplägg för kurirerna.
Wolt ska initialt ha 30 kurirer som ska leverera varor i Luleå. Intresset har enligt Wolt varit stort. Dessa kurirer är inte anställda av Wolt utan är antingen egenföretagare eller anställda via en tredje part, Invoicery business, och formen kallas egenanställd.
Upplägget är inget som Transportarbetareförbundet gillar. Olov Wiklund, ombudsman på Transport i Norrbotten, anser att Wolts modell inte hör hemma i Sverige och några fördelar kan han inte hitta.
– Nä, inte för dem som ska jobba med det. I mina ögon är känslan att de kommer nog bli lurade. Det är den lilla känslan jag har och den får jag stå för, säger Olov Wiklund.
Lurad på vilket sätt?
– Någon ska ju tjäna på verksamheten och inte är det dem som kommer längst ut och som delar ut pizzakartongerna, eller vad de ska dela ut för något. Det låter så fint i deras annonser "Du får jobba när du själv vill", nej, du får jobba då kunden vill att du ska köra ut grejerna.
Olov Wiklund fortsätter:
– Så den där friheten vet jag inte om jag håller med om.
Enligt Wolt visar undersökningar att endast en liten del av kurirerna är intresserade av en anställning hos Wolt.
– Skulle vi börja anställa alla kurirer kan vi per definition sätta ett schema på dem som de själva inte vill ha i dagsläget. Vi försöker hitta olika lösningar där vi kan ha kvar flexibiliteten men höja skyddsnätet och de sociala delarna för kurirerna och vi jobbar på olika lösningar för det här. Ett exempel är att jobba mot ett kollektivavtal för egenanställda, som inte finns i dag, säger Johan Grönvall.
Transport har enligt Olov Wiklund låtit göra en egen undersökning och kommit fram till andra slutsatser än Wolt.
– Större delen av buden vill ha en säker anställning och en större sysselsättningsgrad, säger Olov Wiklund.
Konkurrenten Foodora har anställt sina kurirer och tecknat kollektivavtal med Transport. Jämfört med Wolts upplägg föredrar Olov Wiklund Foodoras lösning.
– Det finns nackdelar med alla jobb men av två onda ting är då Foodora det mindre i alla fall, säger Olov Wiklund.