Ny undersökning slår fast fler känner trygghet i Luleå

Luleåborna känner sig trygga. Det visar den senaste trygghetsundersökningen. "Resultatet är mycket bra. Vi tillhör de bästa i landet om man jämför med kommuner i vår storlek", säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Luleåborna känner sig trygga i sin stad. Frågeställningar som "känner du otrygghet ensam sent på kvällen utomhus" och "rädsla för speciella personer" visar på ett förbättrat resultat jämfört med trygghetsundersökningen 2019.

Luleåborna känner sig trygga i sin stad. Frågeställningar som "känner du otrygghet ensam sent på kvällen utomhus" och "rädsla för speciella personer" visar på ett förbättrat resultat jämfört med trygghetsundersökningen 2019.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2024-02-13 13:20

Det är sjätte gången som kommunen tillsammans med polisen mäter luleåbornas uppfattning om trygghet. Förra undersökningen genomfördes 2019.

Förra hösten skickades ett frågeformulär ut till 3 600 personer från tolv olika bostadsområden i Luleå kommun. 2 126 personer i åldrarna 16-85 år besvarade enkäten. 

– Resultatet är fantastiskt. För mig är det glädjande att se att upplevelsen bland äldre i åldrarna 65-85 år är otroligt bra, tillägger Joakim Oja, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå Boden.

Enkätens problemindex redovisar den upplevda tryggheten. Skalan är sexgradig, där noll motsvarar obefintliga problem, medan nivå sex används för alarmerande påtagliga problem.

För varje undersökning sedan 2006 har Luleå kommuns problemindex sjunkit. Årets resultatet blev 1,38, där nivå 1 står för "inte alls påtagligt problem" medan nivå 2 innebär "inte särskilt påtagligt problem".

90 procent uppger att de tvekar inte att rekommendera sitt bostadsområde. Två procent svarade nej på frågan om deras stadsdel är en bra plats att bo på.

Studien visar på skillnader mellan stadsdelarna, där många känner sig trygga på Björkskatan, Sörbyarna, Norrbyarna, Råneå samt Sunderbyn, medan de högsta värdena för otrygghet noteras på Hertsön och Porsön.

Upplevda problem är framför allt skadegörelse, buskörning och missbruksproblematik. Fler kvinnor än män uttrycker oro. Även boende i hyresrätt upplever mer otrygghet än de som bor i bostadsrätt eller villa.

I den insamlade datan sticker det ut att 11,5 procent av de svarande på Hertsön och närmare 10 procent på Porsön uppger sig ha sett narkotikaförsäljning på öppen gata.

– Det är något som vi måste hålla koll på, kommenterar Fredrik Hansson (S).

Den insamlade datan speglar att utsatthet för våld har reducerats sedan 2019. Även antalet mängdbrott har minskat med 30 procent under 2000-talet.

Hot om våld tycks också ha minskat, men det är samtidigt svårt att dra långtgående slutsatser med tanke på att differenserna jämfört med tidigare undersökningar är förhållandevis små.

– Visst sticker siffrorna för Porsön och Hertsön ut, men det är områden som vi har fokus på. Vi samtalar ofta med handlare och boende. Polisens bild är att det inte handlar om något alarmerande tillstånd i någon av de två stadsdelarna, understryker kommunpolis Magnus Carlborg.

Trygghetsmätning

Trygghetsmätningar har använts av svenska polismyndigheter och kommuner sedan 1997, vilket skapar ett unikt underlag att jämföra tryggheten i cirka 130 kommuner runtom i Sverige.

I Luleå har det genomförts 2006, 2009, 2012, 2016, 2019 och 2023. 

Frågeformuläret är uppdelat mellan tolv bostadsområden: Bergnäset, Björkskatan, Centrum, Gammelstad, Hertsön, Norrbyarna, Notviken, Porsön, Råneå, Sunderbyn, Sörbyarna och Örnäset.

Boende i sju av tolv stadsdelarna uppgav att det finns missbruksproblematik i deras bostadsområden. 

Svarsfrekvensen i undersökningen ligger på 61 procent, vilket tillhör de högsta noteringen i riket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!