Ny trend hos unga – sola när UV är starkt

Unga använder UV-index i motsatt syfte och solar när det är som starkast. Strålskyddsmyndigheten: "Konsekvenserna av ett osunt solbeteende syns kanske inte förrän om femton eller tjugo år"

Ny trend bland unga att sola när UV-index är som högst.

Ny trend bland unga att sola när UV-index är som högst.

Foto: Lovisa Olovsson

Luleå2024-07-26 11:00

Hos unga har UV-index, alltså ett index över hur stark solen är, blivit populärt att hålla sig uppdaterad på. Men inte för att skydda sig från solen, utan tvärtom för att sola när den är som starkast. Samtidigt har antalet fall av hudcancer ökat de senaste åren och är i dag en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. 

På stranden nere vid Gültzaudden i centrala Luleå sitter kompisarna Nelly Johansson, 17, och Jonna Hedberg, 16 på en filt. 

– Ja och alla mina kompisar gör också det. Det finns appar där man kan se när solen är starkast och då är det bäst att sola, säger Nelly Johansson.

– Om folk har missat några soltimmar så säger de typ att de måste ut senare, då ligger de och trycker i flera timmar, säger Jonna Hedberg.

undefined
Nelly Johansson, 17 och Jonna Hedberg, 16 har valt att sätta sig i skuggan för att svalka sig efter en promenad.

En utveckling som oroar Carl Bladh, enhetschef för utveckling av strålskydd och miljö på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Faran är att man riskerar att bränna sig när solen är som starkast, om man bränner sig flera gånger så kan det leda till att man får hudcancer framöver.

Bladh förklarar att apparnas egentliga syfte är att informera folk om när de inte ska vara i solen. Att det nu blivit tvärtom tycker han är olyckligt. Men om man ändå vill vara ute när solen är framme så har han lite tips.

– Var ute när solen är svagare, gärna innan klockan elva eller efter klockan tre. Sen ska man också anpassa soltiden efter sin hudtyp och var man är.

UV-index är som högst nära ekvatorn. Trots att Luleå befinner sig långt från ekvatorn så säger Bladh att UV-index är så pass högt att man behöver skydda sig på sommaren. Men risken att bränna sig här är mindre.

– Man kan vara lite längre i solen i Luleå än man skulle kunna vara i de södra delarna av Sverige eller vid Medelhavet till exempel.

undefined
Gültzaudden i Luleå en solig dag.

Nio av tio fall av malignt melanom är kopplade till UV-strålar, enligt Cancerfonden. Trots det verkar inte ungdomarna så oroliga.

– Får man cancer så får man har jag hört, säger Nelly Johansson.

Enhetschefen på Strålsäkerhetsmyndigheten avslutar med ett medskick till alla unga som använder UV-index på detta sätt.

– Är det så jätteviktigt att man blir väldigt brun här och nu? Det finns även ett liv om femton eller tjugo år som man ska leva. Tänk lite på framtiden också.                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!