Ny teknik varnar trötta förare

Tre av Volvos bilmodeller har utrustats med ett nytt säkerhetssystem som antagligen kommer att rädda livet på många sömniga bilförare.  En av systemets konstruktörer är Wolfgang Birk, forskarassistent vid Luleå tekniska universitet.  - Jag har själv somnat vid ratten, säger han.

RÄDDAR LIV. Wolfgang Birk på Luleå tekniska universitet har varit med och tagit fram ett nytt säkerhetssystem som ska vara bilförare innan de somnar.

RÄDDAR LIV. Wolfgang Birk på Luleå tekniska universitet har varit med och tagit fram ett nytt säkerhetssystem som ska vara bilförare innan de somnar.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2007-10-13 01:45
Trötthet bakom ratten är ett problem som har engagerat många trafikforskare i flera årtionden. Många olika lösningar har tagits fram men snabbt hamnat i papperskorgen på grund av att de varit för dyra, krångliga eller helt enkelt inte fungerat. Problemet med bilförare som somnar eller är på väg att somna vid ratten är gigantiskt. Säg den bilförare som inte varit med om att nicka till under färd. - Det här problemet är större än alkoholen, säger Wolfgang Birk. Som vanligt när det gäller säkerhetsfrågor är "svenska" biltillverkaren Volvo bland de allra främsta och det var när Birk lämnade Luleå tekniska universitet (LTU) efter sin doktorsexamen i reglerteknik och började jobba på Volvo 2002 som han fick börja jobba med att ta fram ett säkerhetssystem som skulle göra bilkörningen säkrare. Tre modeller
I dag är systemet färdigt att använda och den som beställer en ny V 70, S 80 eller XC 70 kan få det inmonterat, mot pristillägg. Det är Wolfgang Birk och kollegorna Daniel Levin, Mattias Brännström och Lena Westervall som utvecklat säkerhetssystemet åt Volvo. - Systemet kontrollerar förarens beteende och analyserar om det är rimligt i förhållande till den väg man kör på, berättar Birk. Ett antal sensorer finns utplacerade i bilen och de läser bland annat av vägmarkeringarna. Utan vägmarkeringar fungerar inte systemet i dag. För en norrbottning är det alltså ingen större mening med att betala extra för det här tillvalet när en ny bil ska införskaffas, eftersom vägmarkeringarna försvinner under snön på vintern. Nu är det ju bara en liten del av den befolkade delen av jordens yta som täcks av snö på vintern och marknaden för systemet är förstås gigantisk. - Systemet är aktivt när man kör fortare än 60 kilometer i timmen och det är alltså i första hand på landsväg det gör nytta. Programmet märker när man som förare börjar uppträda konstigt och säger till i god tid innan man somnar. Det handlar alltså inte om att varna en förare som redan somnat. Då är det oftast redan för sent. - Ungefär en minut innan man somnar dyker en varning upp i form av ett ljud och en text på bilens display, berättar Birk. Dessutom kan man, om man önskar, hela tiden se hur god ens körförmåga är på en skala från ett till fem. Billigare
Det här säkerhetssystemet är billigare än tidigare prototyper som till exempel byggt på kameraanalys av ögonrörelser eller inneburit att föraren tvingats fästa sensorer på kroppen innan färden påbörjats. Själv var Wolfgang Birk nära en riktig smäll när han under värnplikten i hemlandet Tyskland var på väg att inställa sig för en tidig vakttjänstgöring. - Jag somnade till och när jag vaknade såg jag mitträcket på autobahn komma mot mig. Som tur var hann jag väja innan det small. Han berättar att man in Tyskland kommit fram till att trötthet är orsak till cirka 25 procent av dödsolyckorna. - Ofta händer det på bra vägar och när man är nära hemmet eller målet för resan. Då slappnar man av.
Systemet kallas DAC, Driver Alert Control, och är patentsökt. För fyra veckor sedan fick Birk ta emot det så kallade Henry Ford Technology Award i Detroit i USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om