Ny teknik räddar liv

När liv står på spel är varje sekund dyrbar. Desto bättre då, att SOS Alarm i Luleå med digital teknik kommer att spara sekunder på varje larm.
På tisdagen skrotades den gamla analoga tekniken i Luleå. "Den från dinosauriernas tid", som platschefen Leif Markström säger.

LULEÅ2006-03-21 12:35
<P>"Dinosauriernas tid" ska väl tas mera som en bild än bokstavligt. Den teknik som kopplades bort slutgiltigt på tisdagens morgon var från 1985.<BR>Men nu går allt digitalt och landets alla larmcentraler är på väg att koppla upp sig i nätverk för att kunna hjälpa varandra om det verkligen skulle behövas.<BR>- Ta till exempel under stormen Gudrun förra året, säger Leif Markström.<BR>- Två larmcentraler i Småland blev överbelastade. Hade vi haft den här tekniken hade andra centraler kunnat ta över och avlastat de två.<BR><BR><STRONG>Mindre akuta samtal</STRONG><BR>Han tar ett annat exempel:<BR>- Säg att gasklockan vid SSAB springer i luften. Då skulle vi kunna koppla bort samtal som är mindre akuta och SOS alarm i Skellefteå eller i Sundsvall kunna ta över de larmen, som felanmälan till Luleå energi och annat. Vi i Luleå skulle kunna koncentrera oss på att hjälpa till att rädda liv.<BR>Han tror att SOS alarm skulle kunna tjäna mellan 20 och 30 sekunder på varje larm och det gäller särskilt i de lägen som larmcentralen larmar flera räddningstjänster.<BR>- Förr fick vi ringa upp till räddningstjänsten i Luleå, larma och sedan vänta på kvittens. Sedan fick vi ringa till Gammelstad och upprepa samma sak.<BR>Luleå blir den sjunde larmcentralen i landet som inför denna digitala teknik. Arbetet fortgår och ska vara slutfört nästa höst, då det är Stockholms tur.<BR><BR><STRONG>Bestämda frågor</STRONG><BR>SOS alarm ställer dessutom frågor vid larm som ska ge räddningstjänsten precis de uppgifter som man har nytta av.<BR>- Vi har utarbetat ett index tillsammans med räddningstjänsten som ska ge svar på vad räddningstjänsten behöver veta, säger Leif Markström.<BR>- Naturligtvis får operatören aldrig sluta tänka själv, men det här underlättar att komma ihåg exempelvis att fråga om det finns gastuber i ett garage som brinner eller liknande<BR>I framtiden, och om SOS alarm i Luleå får alldeles för mycket att göra vid en viss tidpunkt, kan alltså ditt samtal via 112 besvaras av en larmoperatör i Skåne. Eller i Skellefteå.<BR>- Förmodligen Skellefteå, säger Leif Markström.<BR>- Luleå och Skellefteå har alltid jobbat tätt ihop.<BR>- Men det kan ju finnas stormar som drabbar både Västerbotten och Norrbotten...</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!