Ny syn på klimatproblemet
Klimatet på jorden håller på att förändras. Temperaturen stiger, polarisarna och glaciärerna smälter och havsnivån stiger. Om detta är forskarna numera relativt eniga men vad det beror på råder det delade meningar om. Koldioxid, säger många men professor Bo Nordell vid Luleå tekniska universitet har en annan förklaring - värmeutsläpp.
Hurra, äntligen är då forskarna eniga om de bakomliggande orsakerna till vår tids största globala problem, tänkte nog många. Men är det verkligen så enkelt?
Annan förklaring
Enligt professor Bo Nordell på institutionen för samhällsbyggnad, avdelningen för förnyelsebar energi, vid Luleå tekniska universitet (LTU), finns det många forskare som inte ställer upp på koldioxidförklaringen och han är själv en av dem.
I sju års tid har han ägnat sina lediga söndagar åt klimatforskning och han har en helt annan förklaring till de globala förändringarna. Nordell menar att det är värmen från den ökade användningen av fossila bränslen och kärnkraft som är boven i dramat.
- Släpper man ut värme i ett rum så blir det varmare och samma sak gäller för det globala rummet, även om skalan är större. Egentligen vore det konstigt om det inte skulle bli allt varmare på jorden eftersom vi förbrukar allt mer fossila bränslen, säger han.
Inga pengar
Bo Nordells teori bygger på principen att energi aldrig kan försvinna utan bara omvandlas.
- Tyvärr går det inte att få forskningspengar till att gå vidare, säger han.
Med andra ord är det en kontroversiell syn som Bo Nordell företräder och det tog två år för honom att få in en artikel om sina teser i en vetenskaplig tidskrift. Kanske är det enkelheten i Nordells förklaring som får andra forskare att tvivla.
Enligt Bo Nordell har solen ingenting med jordens uppvärmning att göra. Den solstrålning som når jorden strålar också tillbaka ut i rymden.
- Jorden tappar i stället värme till omgivningen. Vi bor på en liten varm planet i en väldigt stor och kall omgivning, säger han.
Temperaturen i rymden är cirka minus 270 grader Celsius.
Normalt är det jordens varma inre som ger upphov till den värme som finns på jorden och den har sedan industrialiseringen inleddes fått påspädning av värme som människan själv är upphov till. Vår förbränning av kol, olja, gas samt kärnkrafttekniken, är alltså orsaken till den globala uppvärmningen, om man ska tro Bo Nordell.
Under åren har Nordell och några av hans studenter dessutom tittat på andra källor till uppvärmning som finns på jorden.
- Meteoriter, vulkanutbrott, jordbävningar, kärnvapentester och krig blir också värme, säger han.
Enligt Bo Nordell finns det sätt att komma tillrätta med de globala värmeproblemen.
- Man borde i stället för koldioxidavgifter införa en avgift på värmeutsläpp och minska förbrukningen av energi som inte är förnyelsebar.
Stör inte balans
Till vardags leder professor Nordell den forskargrupp för förnyelsebar energi som finns på LTU och han är en stark förkämpe för en bred samhällssatsning på det området.
- Om vi satsar på förnyelsebar energi kan vi inte störa jordens energibalans.
Även förnyelsebar energi ger värmeutsläpp men jorden får inget extra tillskott eftersom den här sortens energi under alla omständigheter blir till värme. Exempelvis räcker den värme som utvinns vid ett vattenkraftverk till att värma älvvattnet precis lika mycket som det kyls ned vid energiutvinningen.
- Luleälvens vatten kyls till exempel med ca 1,5 grader när vattenkraften tas ut, säger han.
Bo Nordell poängterar dock att det måste vara jordens egna förnyelsebara energi som används, annars blir det ett värmetillskott.
- Det går till exempel inte att sätta upp stora solpaneler i rymden och leda ner energin till jorden, då ökar bara den globala uppvärmningen eftersom man tillför värme till jorden som normalt inte skulle ha funnits här.
Bo Nordell menar också att vi genom att använda energin klokare med enkla medel kan minska energiförbrukningen med så mycket som 50 procent.
Det handlar förstås om sådana saker som effektivare användning, satsningar på bergvärme, vindkraft, solvärme samt användning av biobränsle som pellets, ved och flis.
- Redan i dag kommer 20 procent av den energi som går åt till uppvärmningen av våra bostäder från bergvärme, berättar Nordell.
Stora system
Han tror på en utveckling mot större markvärmesystem som även kommer att kunna värma husen i Norrbotten året runt. Fler och fler företag och organisationer upptäcker också att det går att ordna uppvärmningen av industrier, kontor och kyrkor med bergvärme.
Kylning med hjälp av stora snölager är också något som Nordell tror har goda framtidsutsikter. En stor anläggning finns till exempel vid sjukhuset i Sundsvall.
- Där klarar man i princip av all kylning under perioden maj-september med hjälp av snön och det till en lägre kostnad än konventionell kyla, trots att det är en slags pilotanläggning.
Enligt Nordell är snön värd cirka 100 kronor per ton om den sparas till sommaren. Han berättar också att det finns planer på att bygga ett snölager vid Sunderby sjukhus.
- Man kan också lagra snön mitt i stan, under jord. Då slipper man transporterna, säger han.
Kanske något för Luleå kommun att satsa på. Transporterna till snölagret på Porsön utanför stan orsakar både kostnader och nedsmutsning av miljön.
Nordell berättar också att han läst om idéer på att placera ut solceller i Sahara.
- Solceller på en yta av sju gånger sju mil skulle ge 500.000 megawatt eller räcka till att täcka hela Europas elbehov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!