Ny strid väntar om Luleås tomträtter

Frys hyran för tomterna och sälj billigare – Villaägarna blåser åter till strid om tomträtterna. Luleå sticker ut menar förbundet.

Foto:

Luleå2014-12-02 21:03

På måndagen möttes kommunen, villaägare och förbundet Villaägarna. Det är de senare som tagit initiativet till mötet om tomträtterna.

– Det blir stora höjningar av hyrorna för tomträttshavarna i Luleå. Kostnaderna ökar mycket och kommunen avviker från övriga, säger Eva Olsson, regionchef för Villaägarna i norra Sverige.

Det finns villa- och radhusägare i Luleå som tagit strid mot kommunen om tomträtterna. De har dock inte nått någon framgång. Kuriren har talat med ett par av dem som uppger att de resignerat och de deltog inte heller på måndagens möte.

– Jag orkar inte bråka mer utan ska köpa loss min tomt. Men under protest, säger en av dem.

Han ska betala strax under 200 000 för sin tomt men beräknar själv priset till 130 000 kronor.

Husägaren vill inte medverka i media men hävdar att kommunen bakar in värden i friköpspriset de inte själva bekostat.

– Kommunen säljer därmed något som de inte äger. Markvärdet är okej men det är bara en del av det totala värdet av en tomt. Där ingår även värdet av VA och andra anläggningar och förädlingar, som trädgård, gräsmatta med mera. Men allt det har ju vi husägare betalat. Vi ska väl inte behöva köpa något vi redan betalat, säger husägaren.

De stigande villapriserna i Luleå höjer taxeringsvärdena vilket i sin tur får avgifterna (avgälden) för tomträtterna att stiga. Villaägarna talar om chockhöjningar och anger att hyran för en tomträtt på Björkskatan höjs med 5 057 kronor per år.

– Vi har jämfört mellan olika kommuner och det är stora skillnader. I Luleå räcker det med att tomten har ett värde på 400 000 kronor för att få en hyra på lite drygt 11 000 per år, i Göteborg krävs ett tomtvärde på över en miljon, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna och expert på tomträtter.

Hon och Eva Olsson har åkt från Stockholm respektive Sundsvall för att diskutera frågan med kommunledningen. Syftet i klartext är att få kommunen att stoppa höjda hyror och frysa priser för friköp av tomterna – i Luleå "skenar taxeringsvärdena och nya familjer kommer i kläm" menar Villaägarnas förbundsjurist.

– Den stora boven är ju värdeökningen på marken. Först slår den på friköpspriserna och sedan på hyran, säger hon.

Lena Södersten håller dock inte med om att villaägarna betalat av en del av markvärdet via avgifterna.

– Nej, det håller inte. En hyresgäst betalar ju inte av sin lägenhet med hyran. Vi måste ta den här matchen på en spelplan som funkar, säger hon.

Villaägarna vill att kommunen upphör med att räkna upp marktaxeringsvärdet till fullt marknadspris. Och att de återgår till att sälja tomträtterna till halva marknadsvärdet, i dag säljs de till 70 procent av värdet.

– Luleå är expansivt och då blir det problem. Det är samma tendens i alla områden med tomträtter i kommunen, säger Lena Södersten.

Luleå kommun sänker dock sin ränta på tomträtterna från 3,25 till 3,0 procent vid årsskiftet. Man höjer inte heller friköpspriserna direkt vid årsskiftet utan förlänger möjligheten för husägarna att köpa loss sina tomter till 2014 års markvärde fram till 1 juli 2015.

Och Ewa Andersson Hjälte, chef för kommunens mark- och exploateringsavdelning, tillbakavisar att Luleå avviker när det gäller tomträtter.

– Det är inte sant, vi följer den rättspraxis som gäller, säger hon.

Hjälte vill inte säga vad som är bäst – att köpa sin tomt eller fortsätta hyra den.

– Det är en privatekonomisk fråga som var och en måste räkna ut utifrån sina egna förutsättningar, planer och önskemål, säger hon.

Tomträtter

Det finns cirka 2 000 tomträtter i Luleå

De allra flesta finns på Hertsön, Porsön, Björkskatan och Sunderbyn.

Under de 18 månader 2011-12 då kommunen sålde tomträtter billigare passade 1 200 villaägare på att köpa.

Tomträtt är en form av nyttjanderättsupplåtelse mot avgift. Tomträttshavaren betalar en årlig avgift/hyra (avgäld) till kommunen (fastighetsägaren).

Avgälden baseras på markens taxeringsvärde och justeras vart tionde år. Taxeringsvärdet är 75 procent av marknadsvärdet men en del kommuner, däribland Luleå, räknar upp till fullt marknadsvärde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om