Intresset för mat har ökat kraftigt under de senaste åren. Det lagas mat i TV som aldrig förr. Hemma i köken ger vi oss också på allt mer avancerade rätter.
Dessutom är det mer inne än någonsin att gå ut och äta. Något som inte minst märks i Luleå där restaurangkartan ritats om ordenligt de senaste åren.
– Vi har märkt av det stora matintresset som finns i Luleå och hela Norrbotten. Nu vill vi göra en sida som ska ge inspiration om mat och även resor, säger Ann-Sofie Lund, webbchef på Norrbottens-Kuriren.
Satsningen görs tillsammans med 24 Norrbotten. Bland annat kommer tre olika bloggare - Carola Wikman, Anna-Klara Saax och Magnus Ahlqvist - att skriva på sidan. Den sistnämnde kommer att skriva om kombinationen mat och resor och ge tips på var och vad man kan äta då man är ute och reser i världen.
Dessutom kommer matkreatörer från fyra olika ställen att medverka med tips och annat som gör mat och dryck. De som medverkar är Simon Laiti, Hemmagastronomin, Sofia Furberg, Salladsbaren, Petter Nyberg, Restaurang CG samt Anna-Maj Öhlund och Mikael Lövgen, Bensbyns stenungnsbageri.
– Det kommer att bli webb-TV och det kommer att vara olika teman varje vecka. Det kommer att vara allt från kärlek till extrema delikatesser, säger Anna Karlsson, redaktör för Matkultur.
Hon berättar att det bland annat kommer att bli pedagogiska program där någon av kreatörerna visar hur det går till att laga en rätt som man själv kan göra hemma. Men det kommer även att bli riktigt avanceras matlagning.
– Det kommer också att bli en druvskola för de som vill lära sig mer om vin och en surdegsskola för de som vill veta mer om surdeg, berättar hon.
En som ser fram emot att medverka och lära ut lite knep kring mat och då främst bakning, är Mikael Lövgren, Bensbyns stenugnsbageri.
– Det känns helt fantastiskt att få vara med och sprida kunskap om råvaror och mat med lokal anknytning. Det här blir ett skyltfönster att visa upp våra norrbottniska råvaror, säger Mikael Lövgren.
Givetvis kommer det att finnas en massa recept och andra mattips på sidan. Dessutom lanseras en ny restaurangkoll av restaurangerna i Luleå. Den här gången kommer ett antal anonyma matgäster kolla av middagsutbudet hos Luleås restauranger.
– Mat gör folk glada och vi vill göra folk glada med vår satsning, avslutar Anna Karlsson.¨