Ny rond i matchen om Hertsöfältet

I ena ringhörnan står Civil Works Nordic som har gått segrande i de tre senaste ronderna. I den andra – NYAB som återigen har ställt sig upp på tio. I bakgrunden står beställaren Luleå kommun som inte hejar på någon men gärna vill att bygget på Hertsöfältet sätter i gång. Snart har det gått ett år sedan planerad byggstart. Hur kunde det bli så här?

Det blir ytterligare en rond i matchen om Hertsöfältet.

Det blir ytterligare en rond i matchen om Hertsöfältet.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-05-21 19:00

Hittills har slaget om Hertsöfältet pågått i fem ronder. Den första vanns av BDX men efter ett överklagande, som avgjorde i förvaltningsrätten, tilldelades Nyab uppdraget. Även detta beslut överklagades.

De tre senaste gångerna har Civil works nordic, CWN, tilldelats entreprenaden.

Senast vann CWN på poäng, inte bara bildligt utan bokstavligen då bolaget hade en ynka poäng mer än Nyab infrastruktur i utvärderingen av anbuden.

När beslutet klubbades igenom senast trodde och hoppades Luleås kommunalråd Carina Sammeli att det var femte gången gillt.

– Hade bolagen haft andra klagomål hade man nog tagit upp det tidigare, sade hon i en artikel i början av maj.

Men inte. Sista dagen överklagades beslutet på nytt av Nyab infrastruktur som nu begär att förvaltningsrätten i första hand ska besluta att kommunen måste vidta en ny anbudsutvärdering, där anbudet från CWN inte får vara med.

I andra hand att kommunen inte får avsluta upphandlingen förrän rättelse har skett genom en ny anbudsutvärdering. 

Hur har det då blivit så här?

För de första: Det handlar om ganska mycket pengar. Det uppskattade värdet av upphandlingen är cirka 150 miljoner kronor. Sedan finns det säkert med ett uns av prestige i själva uppdraget.

– Ja, det gör det säkert, säger kommunalrådet Fredrik Hansson

undefined
Kommunalråd Fredrik Hansson konstaterar att det blir ytterligare förseningar på Hertsöfältet.

För det andra: Det har varit otroligt jämnt i den poängsättning som gjorts när anbuden har utvärderats. 

Fredrik Hansson förklarar:

– När det handlar om samverkansavtal, som i detta fallet, så blir det en ganska svår juridisk bedömning. Det finns inget i underlaget som är direkt fel men det landar i bedömningar när man poängsätter. Är det dessutom väldigt jämnt så är aktörerna måna om att det har skett korrekt.

– Från kommunens sida tycker vi att vi har gjort en korrekt bedömning. Nu får vi se vad juridiken säger.

Hur lång tid den processen tar är det svårt att sia om.

– Har vi tur så blir det före sommaren men det kan även bli efter.

När väl beslutet från förvaltningsrätten kommer kan det bli fråga om en helt ny upphandling alternativ en ny utvärdering av de inkomna anbuden. Blir det en tredje upphandling kommer byggstarten att försenas ytterligare. 

– Vi behöver ha en plan för båda utfallen, säger Fredrik Hansson.

När upphandlingen gjordes om hösten 2023 tog processen cirka fyra månader. Under tiden påbörjades markarbetet inom det ramavtal kommunen har med entreprenören Nyab.

Oavsett vilken utgång det blir i förvaltningsrätten kommer det att innebära förseningar men enligt Fredrik Hansson kan aktörerna som har tilldelats mark påbörja sina byggen ändå. Det som upphandlas nu är främst vägar och infrastruktur i anslutning till fastigheterna. 

För Luleå kommuns del innebär förseningarna inte några direkta kostnader.

– Nej, det står helt stilla nu, säger Fredrik Hansson.

undefined
Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX.

Från början var det fyra entreprenörer som var med i anbudsförfarandet. Nu är de två som strider om mångmiljonavtalet.

I den ena ringhörnan står Civil works nordic som har gått segrande från de tre senaste ronderna. Fredrik Palmquist, kommunikationschef, konstaterar:

– Det är över ett år sedan vi skickade in första anbudet och det är jättetråkigt att det ska ta sådan tid. Det är ett viktigt projekt, både för Luleå kommun och för den kommande industrisatsningen som nu riskerar att bli försenad.

Han ser lite av en trend i att upphandlingar överklagas.

– Det har blivit vanligare de senaste 5-7 åren, säger Fredrik Palmquist.

Är ni frustrerade?

– Det är man alltid när saker drar ut på tiden, säger han.

 I den andra ringhörnan står Nyab infrastruktur som lägger locket på när Kuriren ringer upp för att fråga om upphandlingen.

– Jag vill inte kommentera någonting under en pågående upphandling, säger Magnus Granljung, Nyab.

Frågan är om det går till tio ronder?

Helt stilla är det dock inte på Hertsöfältet. Duroc har påbörjat bygget av den nya hjulverkstaden som ska stå inflyttningsklar om ganska precis ett år. De påverkas inte av strulet kring upphandlingen.

– Nej, det ska det inte göra, säger Daniel Eriksson, vd.

Luleå energi är i full gång med bygget av en ny mottagningsstation som ska ta emot och distribuera el till Luleå industripark.

Även Talga har påbörjat bygget av anodfabriken men just nu står bygget helt still efter det att Kiruna kommun har stoppat detaljplanprocessen kring grafitgruvan i Nunasvaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!