Förra sommaren riskerade akutmottagningen vid Sunderby sjukhus ett vite på en halv miljon kronor för problem med arbetsmiljön, nu står man inför en liknande situation.
I Arbetsmiljöverkets nya föreläggande står bland annat att ”arbetstagarna utsätts för olämpliga fysiska och psykiska påfrestningar på grund av stor arbetsmängd och hög arbetsbelastning att de enligt vår bedömning riskerar ohälsa”.
– Om än vi tycker att det är en tråkig situation att vi ens är här, är vi väldigt glada att Arbetsmiljöverket har sett oss och vidtar åtgärder som vi hoppas och tror kommer leda till en förändring, säger Kommunals skyddsombud Frida Colliander.
Mottagningen har sedan tidigare tagit fram en tidsplanerad handlingsplan där flera åtgärder ska genomföras i mars. Arbetsmiljöverket skriver att man nu förelägger för att säkerställa att åtgärderna slutförs.
– Det är bra åtgärder som på sikt förmodligen kommer ge en struktur som gör att vi kan arbeta på ett annorlunda sätt men det är ingen "quick fix". Vi är inte där idag.
Anledningen till den hårda belastningen uppges vara att antalet vårdplatser vid sjukhuset inte är tillräckliga utifrån den patienttillströmning och de vårdbehov som finns.
Under perioden 1 november– 1 december fick tio procent av patienterna vänta kvar på mottagningen i över åtta timmar i väntan på vårdplats och patienter tvingas läggas på britsar i korridorer.
– Vårdplatsbristen och flödet på akutmottagningen är en svår nöt att knäcka som inte bara vi kan jobba med. Jag hoppas att man gör det man kan för hela sjukhuset för då kommer vi orka i längden, säger Colliander.
Personalen uppges ha svårt att hinna med arbetsuppgifterna, ta raster och situationen präglas av frustration, samvetsstress och en oro att patienternas säkerhet inte kan upprätthållas. Den ökade psykiska belastningen har dessutom lett till irritation hos de anställda men även hos patienter och deras närstående.
– Kollegor mår dåligt både psykiskt och fysiskt av situationen. Det har varit pressat väldigt länge.
I föreläggandet står det bland annat att akutmottagningen måste tillföra resurser för att klara trycket vid mottagningen eller få vidare patienter från mottagningen snabbare. Man måste dessutom följa upp och kontrollera att utförda åtgärder gett effekt innan 1 april, annars tillkommer ett vite på 250 000 kronor. Ett lika högt belopp kan det bli i vite om åtgärderna inte gett effekt, och man heller inte redovisat hur man tänker åtgärda det vid 1 juni.
– Inget beslut är ännu taget utan vi kommer lämna över svar på åtgärderna med utvärdering utifrån föreläggandet och utifrån det får vi avvakta definitivt beslut enligt ordningen, kommenterar enhetschefen Helena Fredriksson Ågren.
Hon tycker att det är bra att man kan jobba fram en god arbetsmiljö tillsammans med Arbetsmiljöverket, men tror inte att ett vite är rätt väg att gå.
– Jag hade hellre sett att vi kunnat använda dessa pengar till arbetsmiljöinsatser i verksamheten, med personalinsatser som utbildningsdagar, etikdagar, värdegrundsdagar och rekrytering på olika innovativa sätt.
Även hon är inne på att de åtgärder som krävs gäller hela sjukdomsflödet på sjukhuset, från det att patienten kommer in till sjukhusets akutmottagning fram till patienten skrivs ut. Ett sådant arbete ska ha inletts över hela sjukhuset i slutet på oktober förra året.