Avslöjar brister i förlossningsvården – "Inte förvånad"

En larmrapport hamnade på regionstyrelsens bord under onsdagen. Det handlar om allvarliga brister inom förlossningsvården i Norrbotten. "Jag är inte förvånad över innehållet", säger regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S).

Anders Öberg (S), oppositionsråd, säger inte vara överraskad över revisornas larmrapport om förlossningsvården i Norrbotten. "Vi har redan vidtagit åtgärder och arbetar med att förbättra kompetensförsörjningen, men det är ingen snabb-fix."

Anders Öberg (S), oppositionsråd, säger inte vara överraskad över revisornas larmrapport om förlossningsvården i Norrbotten. "Vi har redan vidtagit åtgärder och arbetar med att förbättra kompetensförsörjningen, men det är ingen snabb-fix."

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-02-07 16:45

Bakom rapporten står det fristående konsultföretaget PWC som granskat vården genom att intervjua chefer, barnmorskor inom länets förlossnings- och mödravården.

Enligt rapporten har antalet anmälningar ökat under de senaste åren. Sunderby sjukhus står för den genomgående största ökningen. Det handlar om missnöje med vården, bristande kommunikation med vårdpersonal samt missnöje över väntetider och tillgänglighet.

Under 2022 skickade Vårdförbundet in en anmälan till Arbetsmiljöverket rörande arbetsmiljön för barnmorskor vid Sunderby sjukhus.

– Det är allvarliga brister som visas upp i revisionens rapport, betonar Linda Frohm från Moderaterna.

I rapporten ifrågasätts om förlossningsvården i Norrbotten kan benämnas som patientsäker. Bland annat kritiseras möjligheterna att klara vårdhygien i de trånga förlossningssalarna i Sunderbyn.

"Vi menar att förutsättningar på Sunderby sjukhus är sämre (än Gällivare, reds anmärkning) och innebär både större risk för patienterna samt större krav på medarbetarna för att säkerställa en god hygienisk standard", heter det i revisionen.

Regionsstyrelsens ordförande Anders Öberg betecknar det som en av de viktigaste frågorna i Norrbotten och pekar på att beslut om åtgärder redan fattats. Bland annat togs hösten 2023 beslut om ombyggnation och modernisering av vårdavdelningar för barnsjukvård och BB/gynekologi vid Sunderby sjukhus. Exakt hur det kommer att se ut är ännu oklart, men åtgärderna är tidsbestämda till 2025-26.

Förlossningsvården i Norrbotten har i flera år kämpat för att klara sin personalförsörjningen. Bristen uppges vara störst i Gällivare med en låg andel fast anställda barnmorskor och specialister inom obstetrik. 

– Kompentensförsörjningen är något som vi arbetar långsiktigt med. Tyvärr finns det inte någon snabb-fix. Jag är inte förvånad över innehållet i revisorernas rapport. Det här är något som avspeglat sig i tidigare samtal med organisationens medarbetare och chefer. Det har funnits en stor osäkerhet bland våra medarbetare efter den stora omställningen 2019-2021 som vi arbetar för att rätta till, understryker Anders Öberg.

I granskningen noteras också att Region Norrbotten erbjuder kombinerat ultraljud och blodprov, ett så kallat KUB-text, i lägre utsträckning än övriga riket. Siffran i norr stannar på 3,1 procent, medan rikssnittet ligger på 64 procent.

Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att ge i uppdrag åt regiondirektör Ulrika Sundguist att återrapportera åtgärder för att säkerställa en god förlossningsvård i Norrbotten. Rapporten ska vara klar den 10 oktober.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet. Linda Frohm (M) efterlyste en snabbare hantering av ärendet som säkerligen kommer att debatteras livligare i kommande regionfullmäktige.

Regionstyrelsen avslog en motion från Veronica Wahlström (M) att varje födande i Norrbotten ska tilldelas en egen barnmorska som följer med under hela förlossningsprocessen. Även i den här frågan reserverade sig Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Regionstyrelsen antog en tilläggsbudget, där årets resultat ser ut att landa i ett större underskott än befarat. Resultatet beräknas bli 403 miljoner kronor back, medan förhoppningen är att de två efterföljande åren ska ge ett överskott på 169 miljoner respektive 318 miljoner. 

Antalet anmälningar ökar

I nämnda rapport finns en sammanställning över anmälningar, där en avvikelse inte bedöms lika allvarlig som en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Till det tillkommer patienternas möjlighet att lämna in en skrivelse till patientnämnden.

2020: 226 inrapporterade avvikelser, 1 Lex Maria-anmälan samt 28 anmälningar till patientnämnden.

2021: 379 avvikelser, 2 Lex Maria samt 55 anmälningar till patientnämnden.

2022: 424 avvikelser, 0 Lex Maria samt 31 anmälningar till patientnämnden.

Dessutom anmäldes Region Norrbotten 2021 till Inspektionen för vård och omsorg sedan en kvinna avlidit efter en förlossning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!