Efter en begäran från åklagarkammaren i Luleå i början av juli startade FHI en utredning av 5-IT, som dittills sålts helt lagligt över internet. Nu föreslår man att substansen klassas som hälsofarlig vara.
Rättsmedicinalverket har upptäckt drogen vid 14 dödsfall från i år - alla rörande män i 20- till 30-årsåldern - och i flera fall har dödsorsaken bedömts vara förgiftning med 5-IT. Dessutom har Giftinformationscentralen haft elva fall av 5-IT under de första sju månaderna i år.
Många droger som säljs på nätet ska efterlikna olagliga substanser, men kringgår lagen genom små skillnader i drogens sammansättning. I vissa länder, bland annat USA, täcker narkotikalagstiftningen också sådana efterliknelser, men i Sverige kan de säljas helt fritt.
Polisen har dock enligt den så kallade förstörandelagen rätt att förstöra farliga substanser om de är på väg att narkotikaklassas - och det var i ett sådant ärende som FHI fick upp ögonen för drogen. Det var nämligen med anledning av just förstörandelagen som åklagarkammaren i Luleå bad om ett yttrande från FHI i början av juli.
Även om åklagarkammarens begäran tyder på att man hittat 5-IT i länet känner Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, inte till preparatet.
- Jag har läst om det i tidningarna men vet inte vad det är sen innan, säger Calderäng, som dock medger att det finns problem med nätdroger i norr.
Förutom 5-IT vill FHI också att fyra andra preparat klassas som hälsofarliga varor: 4,5,6-APB och DMAA. Nu är det upp till regeringen att fatta beslut i frågan.