Ny misstänkt utpekad

Ett nytt spår presenteras nu i fallet om mordet i Kalamark för två och ett halvt år sedan. En annan tänkbar gärningsman än den livstidsdömde Kaj Linna pekas ut. Det sker i en färsk inlaga till Högsta domstolen (HD), dit Kaj Linna skickade en resningsansökan i somras.

LULEÅ2006-11-09 06:00
Den utpekade är en 56-årig man från Västerbotten som var i bygden kring Kalamark i anslutning till mordet och arbetare som försäljare. Enligt inlagan har mannen ett våldsamt förflutet och är dömd för misshandel.
Dessutom har han ägt en sådan bil som en ung mopedist vittnat om befann sig på en p-plats i närheten av bröderna Lindbergs hus i Kalamark på själva mordkvällen.
Den senaste inlagan är inskickad av Kaj Linnas syster. Hon är mycket kritisk mot polisutredningen i målet och skriver att redan två dagar efter mordet fick polis och åklagare vetskap om 56-åringen.
- Hade de undersökt denne man hade de funnit mer än vad försvaret har lyckats få fram, och det är nog så graverande, tycker hon.
Systern, som bor i Småland, var närvarande under de båda rättegångarna mot brodern, och anser att Kaj Linna utsatts för ett justitiemord.

Fel datum på fakturan
Uppgiften om försäljaren gavs i ett förhör som polisen höll med de bekanta som bröderna Roger och Sune Lindberg besökt. Besöket skedde samma dag som mordet på Roger Lindberg skedde på kvällen den 14 april 2004. Sune Lindberg överlevde den grova misshandel som han utsattes för av gärningsmannen. De bekanta var ett par makar som bröderna Roger och Sune hade umgåtts med i över 20 år. Förhöret hölls den 16 april.
Makarna hade den 13 april besök av en försäljare. Anmärkningsvärt var att mannen på fakturan skrev fel datum, 17 april trots att det var den 13 april. I sitt sällskap hade han en man i 25-årsåldern. De åkte iväg i en ljusbeige Ford Scorpio och makarna noterade registreringsnumret. Makarna blev också misstänksamma mot försäljaren och följde efter en bit med sin bil.
Den morddömde Linnas syster anklagar nu polis och åklagare för att ha nonchalerat det spåret. Försäljaren beskrevs som cirka 45-50 år, 190 centimeter lång och normalt byggd.

Vill koppla in rikspolisen
I inlagan till HD kopplas nu detta ihop med uppgifter från åklagarens kronvittne, en 33-årig man som berättat om Kaj Linnas brottsplan att råna ett par bröder i Norrbotten för att komma över pengar. I ett polisförhör uppgav 33-åringen Linnas längd till 190 centimeter trots att denne inte är mer än 182 centimeter.
Smålandskvinnan begär att Rikspolisen kopplas in för att "det ska bli grundligt utrett huruvida detta spår leder till gärningsmannen/männen".
Vice chefsåklagare Mikael Lundquist, Luleå, var förundersökningsledare i fallet med Kalamarksmordet som blev mycket uppmärksammat. Inte förrän flera månader senare greps den misstänkte mördaren. Han befann sig då i Wales i Storbritannien.
Redan fem dagar efter mordet hölls förhör med den nu utpekade västerbottningen, som dock avfördes ur utredningen, bland annat på grund av sina kroppsmått. Han är 197 centimeter lång. Det bedömdes omöjligt för honom att komma in genom den lilla glugg på gaveln i ladugårdsbyggnaden, där Roger Lindberg överfölls. Han var inte tillräckligt smal om mage och axlar för att klara en inpassering genom öppningen. Mannen kunde dessutom visa upp ett tankkvitto om vilket datum han besökt Norrbotten.

Förhörde inte Londonkvinna
Mikael Lundquist anser att inget nytt framkommer i den nya inlagan till HD från Kaj Linnas syster.
- Alla de dokument som åberopas i inlagan har redan under målets behandling i tingsrätt och hovrätt varit tillgängliga för de två försvararna, antingen i förundersökningsprotokollet eller i den så kallade slasken som funnits hos utredarna. Och dessa har försvararna även tagit del av, påpekar Mikael Lundquist.
Systern vill även ta del av ett förhör med en kvinna i London. Förhöret har dock aldrig skett.
- Till en början begärde vi förhör med den kvinnan men det var praktiska svårigheter att få något sådant till stånd genom den brittiska polisen så vi släppte den tanken. Jag bedömde hennes iakttagelser som perifera och försvararna har inte krävt hennes hörande, förklarar åklagare Lundquist.
- Sammanfattningsvis har de nu anförda uppgifterna varit kända och föremål för utredning. De saknar enligt min mening betydelse för frågan om resning, uppger Mikael Lundquist.
Tidigast om en vecka kommer HD att ta ställning till om resningsansökan ska beviljas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om