Hittills har Yervoy endast erbjudits i ett fåtal landsting. Sedan i slutet av juni rekommenderas dock landets landsting att köpa cancermedicinen. Varför rekommendationen från NLT, gruppen för nya läkemedelsterapier, har dröjt finns det olika anledningar till.
- Behandlingen har varit dyr och det gäller en relativt liten patientgrupp. Nu har NLT förhandlat med läkemedelsbolaget och fått ner priset, säger Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör, NLL.
Till hösten
Mats Brännström berättar att medicinen med stor sannolikhet kommer att erbjudas till patienter i Norrbottens landsting.
- Det finns inget som säger att det inte skulle bli så, men jag säger sannolikt för att inga avtal är påskrivna ännu. Regionalt cancercentrum ska utforma riktlinjer för hur medicinen ska användas. Jag kan tänka mig att man tar tag i det till hösten, säger han.
Medicinen sätts in i ett senare skede av sjukdomen, när det inte längre går att operera. Yervoy har visat sig hjälpa en av tio patienter med spritt malignt melanom. En siffra som enligt Mats Brännström är låg, men positiv.
- Tidigare har det inte funnits något som fungerat om sjukdomen har kommit tillbaka efter en operation, Yervoy gör det. En av tio är bättre än ingenting. Vi hoppas på att det här är första steget mot något som är ännu mer effektivt, säger han.
För Marianne, en Luleåbo i 60-årsåldern, är nyheten varmt välkomnad.
- Det låter helt underbart, man griper efter alla halmstrån som finns.
Det var i fjol som Marianne upptäckte att leverfläcken på vänster lår hade förändrats.
- Jag har leverfläckar överallt på kroppen, men just den här hade blivit större och mörkare.
Som så många andra väntade Marianne med att kontakta läkare. När hon en månad senare bestämde sig för att kolla upp fläcken fick hon det väntade svaret.
- "Det ser illa ut", sade läkaren. Jag är själv intresserad av medicin och har läst ganska mycket så jag hade redan misstänkt det.
Två operationer
Leverfläcken skars bort och skickades på analys. Marianne fick misstankarna bekräftade - hudcancern malignt melanom fanns i hennes kropp.
- Jag vägrar gräva ner mig. Jag är nog mer positiv än rädd. Men visst är det jobbigt och det är tur att jag har vänner att prata med.
Marianne berättar att hon har solat en hel del i sin ungdom. Det blev många besök till utlandet och hon beskriver det som att hon "bodde" i solariet. Men om det är orsaken till hennes sjukdom är oklart.
- Malignt melanom är en väldigt långsamt växande sjukdom. Det kan också gå i generna.
I maj i fjol opererades Marianne i Umeå för första gången. Då skars mer hud bort samt ett antal lymfkörtlar. I och med den operationen hittades cancer i två av fyra lymfkörtlar. Det resulterade i ytterligare en operation i juli. Alla lymfkörtlar togs bort samt ytterligare hud där melanomet hade suttit.
Stödstrumpa
- I dag går jag med en slags stödstrumpa. Lymfvätskan vet nämligen inte var den ska ta vägen då körtlarna är borta. Har man inte ett tryck så är risken att det svullnar upp. Som det ser ut idag måste jag troligtvis bära stödstrumpan hela livet.
Glädjande nyhet
Marianne går på kontroller var tredje månad. För tre veckor sedan gjordes en magnetröntgen.
- Sköterskan har sagt att den inte visade någonting. Så nu fortsätter jag att hoppas, be och akta mig för solen.
Att medicinen Yervoy kan hjälpa om cancern skulle sprida sig betyder mycket.
- Det är jättebra. Man vet ju aldrig. Det är fantastiskt att jag har klarat mig så länge som jag har gjort. Men friskförklarad blir man efter fem år. Om det kommer tillbaka och jag drabbas av spritt malignt melanom så är det klart att jag vill ha medicinen. Det vore hemskt att veta att det finns en medicin som kan hjälpa men att den är för dyr för att ge till patienten.
Fotnot: Marianne heter egentligen något annat.