Ny lag öppnar för nya aktörer inom äldrevården
Äldreminister Maria Larsson vill höja statusen för vård- och omsorgsyrken och öka valfriheten för omsorgstagarna att välja vem som ska ta hand dem. - Vi ökar också möjligheten för vårdpersonal att starta eget, säger Maria Larsson.
VISIT. Äldreminister Maria Larsson besökte Luleå för att tala inför 400 deltagare på ett äldrevårdsseminarium.
Foto: Berndt Dimeus
Hon talar om att förbättra äldrevården genom de kvalitetsmätningar som görs. Hon har tillsatt en undersökning där de äldre själva tillfrågas om boendeformer. Oftast glömmer vi fortfarande att tillfråga de äldre i frågor som gäller dem, menar hon. - En ny form av boende som jag vet efterfrågas är ett trygghetsboende, ett mellanting mellan det egna hemmet och ett äldreboende. Här har man en egen lägenhet med service, mat och gemenskap nära till hands. Trygghetsboende är ett bra namn också därför att de boende kan hjälpa varandra med olika saker och skapa trygghet för varandra, säger Maria Larsson. Rekrytering av arbetskraft till äldrevården är och kommer enligt henne att vara en viktig fråga att lösa. Hon vill höja statusen i de här yrkena. Lönefrågorna överlåter hon åt avtalsparterna. Valfrihetssystem
- Däremot vill jag öka fortbildnings- och karriärmöjligheterna. Det här är framtidsyrken. De äldre blir bara fler och här kommer du att garanterat att få ett arbete där du känner dig behövd. Det ska också bli lättare att starta eget inom äldreomsorgstjänsterna, säger hon. Enligt henne vill över hälften av sjuksköterskorna starta eget. Få gör det. - Det kommer fler att kunna göra nu med den nya lagen, LOV, lagen om valfrihetssystem, som träder i kraft redan den 1 januari nästa år. Det innebär att kommunen inte behöver göra en upphandling i traditionell mening när man köper tjänster inom äldrevården, säger Maria Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!