Ny karta för synskadade
En grupp synskadade Luleåbor fick på tisdagen utgöra testpatrull för en ny karta som stadsbyggnadskontoret i Luleå kommun tagit fram. - Vi vill ha er hjälp så att vi kan göra världsarvet så tillgängligt som möjligt, sade Sara Berg, världsarvssamordnare.
GUIDAD TUR. Guiden Sofia Rutbäck ledde rundvandringen i Kyrkbyn. "Vi vill ha er hjälp att testa den här kartan, det här är nytt för alla", säger hon.
Foto: Linda Wikström
Hon berättar att stadsbyggnadskontoret hela tiden jobbar med att öka tillgängligheten i kommunen för så många grupper som möjligt.- Det här kan vara ett nytt sätt att göra det, om det blir uppskattat.Hon hoppas att rundvandringen i Gammelstad ska leda till att de synskadade själva ska komma med förslag på platser, byggnader eller områden som de vill ha på en karta.- Det är bra om det här väcker en tanke så att folk ställer krav på kommunen.Anna Lundqvist nämner centrum och Kulturens hus som två tänkbara platser för framtida taktila kartor.När gruppen med synskadade fick kartorna i sina händer började det ganska snabbt dyka upp kommentarer, kritik och förslag på förändringar.Någon tyckte att husen på kartan var för små och en annan person menade att det saknades en norrpil på kartan.- Den är för tunn och mjuk, menar Thord Keskitalo, ordförande för Synskadades riksförbund i Norrbotten, som också fanns med i testgruppen.Sladdrig karta
Keskitalo använder käpp och han menade att eftersom kartan är sladdrig så tvingades han använda båda händerna för att kunna läsa av den med fingertopparna och att då samtidigt nyttja käppen var förstås omöjligt.- Annars är det här ett bra initiativ som vi synskadade har glädje av och jag tror att det här är en teknik som kommer mer och mer.Ökat intresse
Keskitalo tror att det är en träningssak att lära sig att hitta med hjälp av kartan.- Är man intresserad är det inte så svårt att lära sig att läsa kartan.Keskitalo berättar att Synskadades riksförbund också har ett bolag som tillverkar taktila kartor, till exempel för olika typer av byggnader.- Men det är inte så vanligt med taktila kartor än.Han tror att det här är ett sätt att öka intresset för kyrkbyn bland synskadade.- Om det blir en bra produkt.
Taktil är ett ord som används för att beskriva överföring av information eller känsla vid beröring. Exempel på information som kan avläsas vid beröring av ett objekt är till exempel temperatur, hårdhet, tryck, ytegenskaper och form. Blindskrift är ett exempel på information som avläses taktilt.
Källa: WIKIPEDIA
Källa: WIKIPEDIA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!