Ny istid i Luleå borgar för livfulla snölekar

Samma välbekanta tradition men ändå något helt nytt. Nu väntar en ny istid i Luleå.

Lekledare. Just nu finns nya snöleksplanerna bara i huvet på dessa "lekledare" och i form av en modell och ritning. Men bara vintern kommer så kommer snöbollen i rullning. Hans Englund, Mats Holmström och Sara Svensson planerar för en ny istid.

Lekledare. Just nu finns nya snöleksplanerna bara i huvet på dessa "lekledare" och i form av en modell och ritning. Men bara vintern kommer så kommer snöbollen i rullning. Hans Englund, Mats Holmström och Sara Svensson planerar för en ny istid.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-11-18 18:00

Vintern står och tvekar runt hörnet men det hindrar inte en liten kommitté vid Luleå kommun från att smida nya varma planer för livet efter den högt uppskattade 30-åriga eran med isdjuren i Stadsparken.

Läs mer:

Hur toppar man en sådan grundmurad institution som nu smultit bort? Ja kanske genom att bygga något helt nytt. Parkmästare Sara Svensson, parkingenjör Mats Holmström och isdjurets "pappa" Hans Englund är de som nu drar upp riktlinjer och formar målbilder.

– Vi jobbar på vad vi kan kalla ett utkast och det blir något fint men helt annat och på en annan plats, säger Sara Svensson.

Att fortsätta i Stadsparken var inget alternativ eftersom man inte kan åstadkomma något i den särklass som Hans Enlund fantastiska isdjur bjöd luleåborna på.

–Därför byter vi nu plats och att vi förlägger det hela till Södra hamnplan innebär också att vi fortsätter på den succé som Södra strand blev i somras säger trion som vi träffar i det mörka novembergloppet som inte för tillfället för tankarna till snölek.

– Vi tänker oss skapa en byggteknisk snöborg och med den traditionella isrutschbanan. Allt det vi nu funderar på är ju förstås avhängigt av hur vädret blir men om det går så kan det bli en isbanan på planen eller nere på isen, Det kan bli ett skidspår. Och som tidigare eldplatser och en värmestuga, säger Sara Svensson.

Isdjuret kostade under 100 000 kronor att åstadkomma. Den nya isleken i Södra hamn blir kostsammare.

–Ja det blir dyrare, vi kommer att behöva ta in mera fordon och så, säger Sara Svensson som dock inte vill nämna någon siffra på kostnaden. Mycket helt enkelt för att man inte riktigt vet hur det kommer att bli.

– Vi får helt enkelt se hur det blir i år och ta med oss erfarenheter och idéer framgent. Det kommer ju nya vintrar, resonerar Svensson och hennes planerande kamrater. Och de tillägger att de gärna ser flera som engagerar sig och föreslår aktiviteter.

Kommunens verksamhet "Sportoteket" kan dyka upp i vinterlandet liksom de gjorde på sandstranden på hamnplanen:

– Nu kan det handla om att man hyr ut stjärtlapp, skridskor med mera exemplifierar Sara Svensson.

När det gäller Stadsparken så har man en fortsatt tanke för den också.

–Ja men inget beslutat ännu. Det kan eventuellt bli en utställning med skulpturer gjorda av skolungdomar som är med i fritidsförvaltningens projekt Dior "Delaktighet i det offentliga rummet" säger parkmästare Sara Svensson.

Vinterluleå

Det första isdjuret i stadsparken lyftes in 1986 i form av en tupp. Sen följde en 30-årig räcka av djur ur länets fauna med rutschbanan på ryggen. Det sista isdjuret format av skicklige parkarbetaren och konstnären Hans Englund, blev en Bäver vid namn Beatrice. Isdjuren har även uppmärksammats i omvärlden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om