I samband med utbrottet av pandemin pågick en intensiv smittspårning kring de första fallen som kom till Norrbotten från bland annat Italien, men i takt med att allt fler norrbottningar insjuknade valde sjukvården att inrikta resurserna mot sina patienter.
Även om belastningen mot intensivvården fortfarande är stor är analysen i dag att kulmen på pandemin kan ha passerat länet vid månadsskiftet april/maj.
Nu förbereder Region Norrbotten inför nästa steg. I det ingår att öka provtagning samt smittspårning.
– Vi kommer att samlas till ett möte under nästa vecka för att försöka lösa uppgiften. Det kommer att krävas att vi lyckas frigöra en hel del resurser. Det blir inte lätt, i vården har vi inte personal som sitter och rullar tummar. De jobbar redan så mycket att det fladdrar i gardinerna, men arbetet pågår att skapa en ny infrastruktur som ska ta och även kunna ta hand om fler provsvar, säger Anders Nystedt.
I dag prioriteras provtagning på patienter inom sluten vård, på särskilda boenden, bland vårdpersonal samt personer i samhällsviktiga positioner.
Redan i nästa vecka hoppas Anders Nystedt att skapa utrymme för att i högre utsträckning kunna ta prover och även smittspåra bland privatpersoner.
– Flera länder jobbar efter strategin att tidigt identifiera smittbärare och för att sedan isolera dem. För att kunna göra det krävs att vi klarar av att ta fler prover. Vi hoppas att hitta ett sätt för att kunna skala upp provtagningen, men måste först ställa saker och ting på plats. Förhoppningen är att kunna testa personer med lindrig luftvägssymptom, kanske redan under nästa vecka.
I dag analyseras cirka 1000-1500 prover som är kopplade till pandemin vid laboratoriet vid Sunderby sjukhus. Samtliga analyser görs manuellt.
Laboratoriet har möjlighet till att köra testerna per automatik, men samtliga robotar och instrument är inte inkopplade i det helautomatiska systemet som internt kallas autobahn.
Karin Jones kan inte säga när "motorvägen" kan tas i bruk.
– Det innebär ingen begränsning. I dag klarar vi av att köra alla tester som efterfrågas. Vi har till och med utrymme till att öka provtagningen. Dessutom har vi ett avtal med A23-laboratoriet i Uppsala som kan ta över de minst akuta proverna och utlovar ett svar inom 24-48 timmar, säger länschefen på laboratoriemedicin.