Ny division och nytt ersättningssystem

Primärvården och medicin ska ingå i den nya division Närsjukvård. Förändringen görs för att förbättra och effektivisera vården. Där ingår också införande av prestationsbaserade ersättningar.

FÄRRE SJUKHUSBESÖK. Med närmare samarbete mellan specialister, läkare på sjukhusen och vårdcentralerna ska det bli enklare och gå snabbare att få bra vård vid till exempel hjärnblödningar och hjärtinfarkter.

FÄRRE SJUKHUSBESÖK. Med närmare samarbete mellan specialister, läkare på sjukhusen och vårdcentralerna ska det bli enklare och gå snabbare att få bra vård vid till exempel hjärnblödningar och hjärtinfarkter.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2012-05-22 06:00

Landstinget har under många år arbetat med att skapa en närsjukvårdsreform. Det handlar om att anpassa vården inför de förändringar som sker i länet: minskad befolkning och högre andel äldre.

Där ingår att se till att införa en organisation som kan ta hand om äldre som drabbas av hjärtinfarkt, hjärnblödning och diabetes.

Behandling nära bostaden
Landstingsledningen med Kent Ögren, Britt Westerlund och Monica Carlsson presenterade förslaget på en presskonferens på måndagen. Då talade Kent Ögren om ledstjärnan för förändringsarbetet:

- De som drabbas av dessa sjukdomar ska inte behöva åka långa sträckor för att få vård utan få behandling där de bor.

Grunden för närsjukvårdsreformen är att länet ska ha fem sjukhus. Där ska det finnas tillgång till intensivvård och narkos dygnet runt. En nyhet är att patienter som kommer till akuten alltid ska få träffa en specialist. I dag är det ibland AT-läkare, läkare under utbildning, som är de som patienterna får träffa i första hand.

Billigare efter hand
- Vi kommer att öka kvaliteten i vården genom den här förändringen. Det blir dyrare till en början men vi tror att det blir billigare på längre sikt, säger Ögren.

Den nya organisationen är tänkt att anpassas efter lokala förhållanden. För att effektivisera vården ska två divisioner slås samman till en: division Primärvård och division Medicin bildar division Närsjukvård. Eventuellt kommer också psykiatrin att ingå i den divisionen - det ska avgöras av en utredning som landstingsledningen ska tillsätta senare i år.

Samarbete
-  Med den nya organisationen kan medicinläkare samarbeta med kolleger på vårdcentralerna på ett sätt som både gynnar patienterna och landstingets ekonomi, säger Kent Ögren.

Samtidigt som närsjukvårdsreformen införs ändrar landstinget delvis sitt ersättningssystem. Dagens system är anslagsfinansierat. Nu kompletteras det med ersättningar som baseras på om uppsatta mål uppnås. Dessutom ska prestationsbaserade ersättningar införas.

För att minska kostnaderna ska landstinget också satsa på så kallad distansöverbryggande teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!