I genomsnitt köper svenskarna cirka 13 kilo nya kläder och textilier varje år. För att producera dessa går det åt mängder av vatten, kemikalier och energi för att producera – för att få fram ett par jeans krävs till cirka 10 000 liter vatten, enligt Naturskyddsföreningen. Genom att öka livslängden från 2,2 år, som är genomsnitt för ett plagg, med ytterligare 9 månader minskar klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent.
I november i fjol hölls senaste klädbytardagen i Luleå. Då besöktes arrangemanget, som hålls två gånger per år, av 140 personer.
– Jag hoppas på liknande mängd besökare som förra gången, säger Marika Lovén, ansvarig.
Max 25 plagg per person får lämnas in på torsdag och fredag. På lördagen väntar bytesdagen.
I november kom det in närmare 2 900 plagg i Luleå. Den största delen fick också ny ägare, men 940 plagg blev kvar. Dessa donerades till olika second hand butiker i Luleå.
– Målet den här gången är att ha mer volontärer på plats. Det blev lite stressigt förra gången. Tror dock det skulle underlätta om man är några till, säger Marika Lovén.
Kädbytardagen hålls även i Boden, Haparanda och Kiruna. Den arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Avfall Sverige och kommunerna.