De avslöjar nya svampställen i Luleå

Fem år av utflykter och fynd har sammanställts. Luleå svampklubb har nu gjort en guide till stadsnära områden kring Luleå som är heta för svampplockarna.

Skogens skatter i form av kantareller och karljohan i en korg. Nu avslöjar Luleå svampklubb flera heta svampställen söder om Luleå.

Skogens skatter i form av kantareller och karljohan i en korg. Nu avslöjar Luleå svampklubb flera heta svampställen söder om Luleå.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Luleå2023-12-11 14:30

– Vi vill göra det lättare för intresserade att hitta ut i våra skogar och hitta olika svampar. Vi berättar om vilka matsvampar vi hittat i respektive område, säger Petra Wikström, svampkonsulent och sekreterare i Luleå svampklubb.

2017 gav Luleå svampklubb ut en plockguide över Ormberget-Hertsölandets naturreservat, med tillhörande kartor där bestånd av kantareller och andra matsvampar angavs.

undefined
I en ny guide har Luleå svampklubb sammanställt bra områden för svampplockning i Luleå. Här ses medlemmar i klubben med boken.

Boken blev en succé, och nu har klubben tagit fram en uppföljare. Den nya boken ska ses som en utflyktsguide till naturnära områden söder om Luleå, där klubben under fem års tid registrerat sina svamputflykter och svampfynd.

De nya områdena ligger i ett pärlband från Hamnholmen vid Tjuvholmssundet, över Höträsket, Kallaxhedens naturreservat, vidare till området vid Lomtjärn, Alterbergets naturreservat, baksidan av Måttsundsberget och Bälingebergets naturreservat.

Carina Eriksson, svampkonsulent och vice ordförande i Luleå svampklubb, berättar att hon under högsäsong är ute minst fyra gånger i veckan.

– Från början av augusti till det att snön täcker trattkantarellerna, säger hon.

undefined
Karljohan är en populär svamp.

Hennes favoriter är sandsopp och karljohan.

– Sandsopp har en väldigt mustig smak, som passar bra både i såser och soppor. Karljohan använder jag som ingrediens på alla ställen där det står champinjoner och andra svampar. Jag byter ut dem mot karljohan och får en godare smak, säger Carina Eriksson.

Bland fiskare, hjortronplockare och svampplockare finns en oskriven regel att man aldrig avslöjar sina bästa ställen. "Hemligjaure" och "hemligmyren" är vedertagna begrepp i Norrbotten.

Carina Eriksson avslöjar att hon har sina bästa privata svampställen runt Älvsbyn.

– Vi har sommarstuga utanför Älvsbyn och då är jag ofta där och plockar också. Men de områden som vi pekar ut i boken är verkligen jättefina svampställen. Det var även de som vi har med i den första boken. Runt Hertsöträsket växer bland annat trattkantareller, som är bland de svampar som folk jagar mest, säger hon.

undefined
Petra Wikström, svampkonsulent.

– Vi hoppas att de många fina bilderna och tipsen ger inspiration, kunskap och glädje åt alla som vill plocka svamp i våra vackra skogar och stadsnära naturreservat, säger Petra Wikström.

Boken har tagits fram med hjälp av stöd från Lona, som medfinansierar miljövårdsprojekt inom ramen för Naturvårdsverkets verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!