Numera tröttnar vi fort på julespisen

Inget varar beständigt, inte ens ett klassiskt julbord. I dag berättar Luleås mathandlare om de nya trenderna under årets största mathelg.

Julen är årets stora mathelg tillsammans med påsk och midsommar, men enligt Daniel Andersson varar julbordets fröjder inte särskilt länge.

Julen är årets stora mathelg tillsammans med påsk och midsommar, men enligt Daniel Andersson varar julbordets fröjder inte särskilt länge.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-19 07:00

ICA-handlaren Daniel Andersson har funnits i branschen sedan 1991. Han har genom åren sett trender komma och gå.

Efterfrågan på grisfötter och rullsylta existerar knappt längre, även om enstaka kunder värnar om exempelvis kalvsylta och aladåb.

– Jag minns att 1992 köpte vi in 64 tunnor med fet norsk sill. Varje tunna var på 110 liter. Allt gick åt. I dag köper vi inte ens in en tunna, berättar Daniel Andersson som istället bunkrar upp med femminuterssill.

Röd Edamerost är en annan vara som inte köps in i samma utsträckning som förr.

– Utbudet av ostar är betydligt större i dag. Kunderna efterfrågar också fler röror och pajer till julbordet, berättar Daniel Andersson.

På Willys går det fortfarande att få tag i norsk lutfisk. Än så länge.

– Det är de äldre kunderna som vill ha, de unga är mer ute efter vegetariska eller veganska alternativ. Det har varit en stark trend på senare år. Annars handlar mycket om klassiska rätter som skinka, Janssons och köttbullar, förklarar butikschef Urban Winther.

Numera frågar kunderna efter mindre julskinkor. Urban Winther har noterat att matlagningen i hemmen ser ut att minska. Istället vill kunderna ha antingen färdigkokt, färdiggrillad eller rent av skivad julskinka.

Båda handlarna är överens om att den allra starkaste trenden är att vi numera tröttnar fort på julespisen.

– Efterfrågan på julmat är i princip död redan på julaftonen. Två dagar senare vill man ha något annat på tallriken, säger Daniel Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!