Nudlar och grillspett

Musiken och knallarna må tycka vad de vill. Men för många så är maten det viktigaste på en festival. På Luleåkalaset finns en uppsjö mat att välja bland. Allt från sydamerikansk tex mex till samisk tunnbrödrulle.

Svåräten mat. Kurirens reporter lät sig väl smakas av de asiatiska nudlarna. Me de bör ätas sittande annars är det lätt att man får gå hem och byta kläder efter måltiden.
Foto: Sara Moritz

Svåräten mat. Kurirens reporter lät sig väl smakas av de asiatiska nudlarna. Me de bör ätas sittande annars är det lätt att man får gå hem och byta kläder efter måltiden. Foto: Sara Moritz

Foto: Sara Moritz

LULEÅ2008-08-01 06:00
Artister, tivoli, knallare och Ostindiefararen Götheborg är alla sevärdheter när Luleå har kalas. Men lika brett som musikutbudet är också utbudet av mat. Förutom på den vanliga restaurangmaten kan man nu också äta Fish and chips, grillspett, samisk mat, taimat, panpizzor, tex mex, sovlaki, grekisk pita gyros, och en mängd olika kebaber med kyckling, lax, suovas, och svensk kebab med kött från ren, älg och hjort.Att hinna med allt är naturligtvis inte möjligt så Kuriren kommer att hjälpa till med en daglig mattest. På Luleåkalasets första dag stannade vi vid gatuköket Asien Garden för en tallrik nudlar med grillspett för 55 kronor. Portionen var väl tilltagen och kan göra vilken festivaldeltagare som helst mätt i flera timmar. Wookade nudlar med purjolök och två små grillspett med fläskkött som överösts med sötsur sås. Men som kvinnan vid samma bord som mig sa så saknades det en aning salt för att smaken skulle komma helt till sin rätt. Det var inte heller riktigt så starkt som jag hade hoppats. Men det ska väl vara lite neutralt för att alla ska kunna äta utan att tungan brinner upp.Medelbetyg
Enligt mig var maten värd ett medelbetyg. Inte någon jättehöjdare men inte heller någon besvikelse. Miljön var däremot lite tråkigare. Två regnblöta bord och bänkar att sitta vid under bar himmel. Inte allt för inbjudande när regnmolnen började samla ihop sig på himlen.Annars är det en stor del av festivalstämningen att kunna stanna till vid ett gatukök och äta lite mat medan de övriga besökarna spriger fram och tillbaks mellan olika musikscener. Matstället ska vara en lite oas där man kan lugna ner sig och slappna av innan man själv börjar rusa runt bland de olika scenerna för att lyssna på musiken, träffa vänner och njuta av kalaset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om