Stadsbyggnadsnämnden har fått information om fyra tänkbara alternativ för att åtgärda problemen med D-hallens tak. Taket klarar inte de snölaster som uppstår i Luleå, det är för klent dimensionerat.
– Åtgärder måste vi göra, vi har lyft fyra tänkbara alternativ till politikerna, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell efter stadsbyggnadsnämndens sammanträde.
D-hallen stängdes i början av november efter det att man upptäckt avvikelser i takkonstruktionen. Kontrollen genomfördes på rekommendation av Statens haverikommission, efter att Tarfalahallen i Kiruna störtade samman förra våren.
D-hallen byggdes 2008 och garantitiden har för länge sedan gått ut, så det blir fastighetsägaren, Luleå kommun, som får stå för alla kostnader för att åtgärda problemen.
Än så länge är kostnaderna för de fyra alternativen mycket preliminärt beräknade. Billigast och snabbast är att bara staga upp taket där det är problem, det skulle kosta cirka två miljoner kronor men innebär att taket frekvent måste skottas rent från snö. Takkonstruktionen är också sådan att drivande snö samlas på taket.
– Vi får räkna med att det kostar 200 000 kronor om året att skotta taket, säger Helén Wiklund Wårell.
Finns det utrymme att utöka driftskostnaderna?
– Då får vi ta en dialog med Luleå Hockey, de sköter driften av hela Coop Arena-området, säger Helén Wiklund Wårell.
Kommunen tog över driften av D-hallen i samband med att hallen stängdes.
Alternativ två, att förstärka befintliga takstolar för att öka bärigheten skulle kosta sju-tio miljoner kronor och tar cirka ett år att genomföra.
Alternativ tre innebär att bygga en ny stomme till hallen, vilket skulle kosta 20-25 miljoner kronor. Här finns frågetecken huruvida byggnadens bottenplatta klarar av den ökade belastningen.
Alternativ fyra innebär att D-hallen rivs och en ny hall byggs, till en kostnad av cirka 40 miljoner kronor. Ispisten, omklädningsrum och förråd sparas och skyddas för väder och vind under tiden som den nya hallen byggs. Den nya hallen skulle kunna stå färdig om cirka två år, förutsatt att beslut tas i vår.
– Vi har en investeringsram på 400 miljoner kronor för alla nämnders behov. Det här måste vägas mot allt annat, säger Helén Wiklund Wårell.
Stadsbyggnadsförvaltningen kommer att återkomma med mer detaljerade uppgifter om de olika alternativen till nämndens sammanträde i mars.