Nu vänds blickarna mot världens barn
I år är målet för Radiohjälpen och de tolv humanitära organisationer som man samarbetar med att samla in 80 miljoner kronor till världens barn.
sämst. "Luleå och Piteå var sämst i länet på att ge", berättar Per-Martin Jonasson, regionsamordnare för Världens barn.
Foto: Linda Wikström
Finn Norgren, generalsekreterare för Radiohjälpen, besökte på torsdagen Luleå för att bland annat träffa företrädare för de organisationer som ingår i samarbetet. Norgren berättar att svenskarna är ett givmilt folk.- På tio år har den totala mängden pengar som samlas in tredubblats men det är många som konkurrerar om gåvorna, bland annat har många utländska organisationer börjat arbeta i Sverige, säger han.Det här förhållandet har inneburit att insamlingen Världens barn har krympt i omfattning. Som mest har man samlat in omkring 100 miljoner på ett år och snittet brukar ligga runt 80 miljoner, enligt Norgren. I fjol blev resultatet 65 miljoner. Orsakerna bedöms vara flera, bland annat lågkonjunkturen och den stora Röda kors-skandalen.- Radiohjälpen har ett gott renommé men vi måste motivera varför folk ska ge bort sina pengar till oss, säger Norgren.Minskning
Världens barn har bestämt att så mycket som möjligt av de insamlade medlen ska gå till olika hjälpinsatser och att max 15 procent får utgöra omkostnader.- Man ska komma ihåg att det är många som jobbar ideellt med det här, säger Jonasson.I Världens barns norra region - Norrbotten och Västerbotten - handlar det om ungefär 3.000 frivilliga som på olika sätt hjälper till att samla in pengar.I fjol samlades det in 250.000 kronor mindre i Norrbotten än året före och då ska man veta att det totalt skänktes 800.000 kronor under 2010.- Västerbottningarna skänker mer än dubbelt så mycket pengar och Sorsele är faktiskt bäst i landet, berättar Jonasson.
Bilden heter VÄRLDENSBARN1
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!