Som vi tidigare har berättat har förekomsten av svartmögel i allmänna utrymmen fått boende att slå larm från de nybyggda hyreshusen på Krondalsvägen 64-66. Nu har det tagits beslut om att göra kontroller och ta prover även inne i vissa av lägenheterna och processen inleddes under förra veckan bara dagar efter att Kuriren berättat om hyresgästernas oro.
Under tisdagen var Anticimex på plats för att fortsätta med provtagning inne i lägenheterna. Joel Dahl, gruppchef på Anticimex, berättar att de arbetar enligt en prioriteringslista.
– Sexton lägenheter har vi hunnit med än så länge. Det finns en priolista där de boende fått anmäla sig om de vill ha en kontroll genomförd. På den listan är det cirka 40 stycken.
När det kommer till utbredningen av möglets förekomst i lägenheterna hänvisar Joel Dahl till fastighetsförvaltaren Slättö.
– När det gäller skadeomfattningen så får du ställa frågan till Slättö.
I trapphuset har dock hyresgästerna fått information om de pågående arbetet i form av papper som tejpats upp på väggen. På den senaste uppdateringen daterad 15 november så framgår det att man fått resultatet från de sex första lägenheterna som undersökts.
"I fem av dessa har inga avvikelser konstaterats, men vi har funnit en avvikelse i en lägenhet, något som vi naturligtvis beklagar".
Annachiara Torciano, kommunikationschef på Slättö, svarar via mejl.
– Så ska det givetvis inte vara och vi tar detta på stort allvar. Just nu för vi en löpande dialog med berörda hyresgäster och byggentreprenören för att så snabbt som möjligt komma till rätta med problemen.
Den drabbade hyresgästen som bor i lägenheten där mögel hittats hänvisas till sitt försäkringsbolag.
– Eftersom man inte kan bo i lägenheten under den veckan som arbetet utförs rekommenderar vi att man tar kontakt med sitt försäkringsbolag angående kompensation för tillfälligt boende.
Joel Dahl berättar vidare om hur provtagningen fungerar.
– Vi borrar, kollar fukt och tittar hur det ser ut. Ser det bra ut så ser det bra ut, men vissa provbitar skickas ändå på analys stickprovsmässigt bara för att vara 100 procent säker.
När det kommer till att bedöma om det är säkert att vistas i miljön berättar Joel Dahl att det inte är något som de gör på plats.
– Nej, inte om det är en ohälsosam miljö eller så, det gör vi inte. Vi kontrollerar om det finns skador eller inte och sen finns det en arbetsgrupp med fastighetsägare och byggentreprenören där alla beslut tas.
Torciano skriver att det görs kontroller för att säkerställa att boendemiljön inte ska vara skadlig för hyresgästerna.
– Jag förstår att det finns både frågor och oro. Vi har anlitat externa experter och Anticimex som nu arbetar för att få fram fakta. Dessutom har vi haft ett första möte med Luleå kommun, Miljö och Bygg, om vårt arbete för att säkerställa att allt sker enligt kommunens riktlinjer och önskemål.
På lapparna som satts upp i trapphuset informeras boende även om att det går att anmäla intresse för att under en övergångsperiod flytta till en annan fastighet som ägs av Slättö, något som dock beror på tillgång och efterfrågan. Det står också att boende har rätt att flytta ut ur fastigheterna med förkortad uppsägningstid förutsatt att lägenheten sägs upp innan årsskiftet.