Den gamla lotshamnen på Rödkallen har under årens lopp förfallit och Statens Fastighetsverk har ålagts av länsstyrelsen att vidta åtgärder och detta måste vara gjort under 2021. Statens Fastighetsverk kommer inte bygga upp en ny hamn utan riva den befintliga och göra området säkert.
Stugägarna på Rödkallen har sin egen hamn som ligger i ett skyddat läge längre in på ön men den är inte stor och besökare har svårt att få plats att lägga till. När Statens Fastighetsverk visat sig vara ovilliga att rusta upp den gamla lotshamnen väljer nu Rödkallens hamn- och stugförening att själva driva en upprustning.
Styrelsen i föreningen har lämnat in en ansökan om bygdemedel till Länsstyrelsen. Luleå kommun är remissinstans och lämnar ett yttrande till Länsstyrelsen som sedan tar beslut. Föreningen ansöker om 400 000 till upprustningsprojektet som bedöms kosta 570 000 totalt.
Det stora jobbet handlar om att bygga ett kajband på den gamla piren. Kajbandet kommer att granpålas. Något som är avgörande är hur hamnen rivs. Statens Fastighetsverk har varit villigt inställt att riva på ett sådant sätt som möjliggör att någon annan kan bygga upp hamnen, därefter krävs ett arrendeavtal mellan föreningen och Fastighetsverket.
– Vi har en dialog med Fastighetsverket och hoppas att det ska gå i hamn. Om det gör det så borde det vara fullt möjligt att göra det här för en rimlig penning, säger Kjell Sundwall, ordförande i hamn- och stugföreningen men tillägger att allting är i sin linda och ingenting är klart i dagsläget.
Enligt Kjell Sundwall har samtalen med kommunen varit positiva. I projektet finns en flytbrygga som kommer från kommunen men Luleå kommun kommer inte ha något ansvar över hamnen.
Ett visst muddringsarbete i hamnbassängen kan bli aktuellt för att säkerställa ett bra djup. Enligt Kjell Sundwall är djupet i kanalen som leder till hamnen omkring två meter i alla fall.
Inne i hamnbassängen skulle det, om planerna går i lås, finnas en tolv meter lång flytbrygga samt ett kajband på cirka 20 meter där båtar kan lägga till. Rödkallen skulle bli mycket mer besöksvänligt än vad fallet är i dag.
– Den blir för det rörliga båtlivet, det är syftet. Vi använder ju själva den inre hamnen men om någon på ön exempelvis har gäster så skulle det finnas en gästhamn. Det är tänkt som en gästhamn, säger Kjell Sundwall.