Nu stärks samiskan och meänkielin i Luleå

Efter många års försök har Luleå kommun nu utsetts till förvaltningsområde för meänkieli och samiska. Utnämnandet innebär högre krav på bland annat undervisning i språken på förskolan.

Stort intresse. Viktoria Björklund säger att det redan finns ett stort intresse i kommunen att få utbildning i sitt minoritetsspråk.

Stort intresse. Viktoria Björklund säger att det redan finns ett stort intresse i kommunen att få utbildning i sitt minoritetsspråk.

Foto:

Luleå2018-02-01 20:40

Luleå ska bli förvaltningsområde för minoritetsspråken samiska och meänkieli. Detta efter att ha fått minst tre avslag från regeringen på tidigare ansökningar. På torsdagen hölls en ceremoni på stadshuset med tårta och kaffe. Bengt Niska, ordförande för Tornedalingars Riksförbund (STR), överlämnade en så stor flagga att den inte ens passade på flaggstången utanför stadshuset, till Niklas Nordström (S).

Bengt Niska sade att det inte alls var jobbigt att köra de 22 mil från Pajala han precis avverkat för att närvara under kalaset.

– Det är bara att gratulera alla meänkielitalande människor i Luleå. Om de bildade ett parti tror jag till och med att Niklas Nordström skulle vara illa ute, så många är vi, sade han.

Utnämnandet innebär bland annat att minoritetsbefolkningen kan kräva myndighetsservice på sitt språk och att kommun måste se till så att barn kan få gå på en förskola där undervisning sker på minoritetsspråket. Viktoria Björklund, chef för språkcentrum, säger att det blir en utmaning att hitta personal som kan undervisa i meänkieli och samiska.

– Vi kommer att stärka och synliggöra minoritetsspråken i några specifika områden som kommer att bli tvåspråkiga och vi hoppas att minoritetsbefolkningen vill söka för att ha sina barn på dessa förskolor, säger hon.

Men exakt hur allt ska gå till är inte beslutat ännu. Hon säger att en del representanter hellre hade sett att en del förskolor blir helt enspråkiga.

Anette Kohkoinen, från STR, som närvarade under ceremonin sade att hon glädjer sig åt beslutet.

– Det betyder en statusökning och ett synliggörande och erkännande, och vi får möjligheten att revitalisera och utveckla vårt språk och vår kultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!