Det var 13 januari som traktorn, som används vid isbanans underhåll, gick genom isen alldeles intill Bergnäsbron. Föraren hann lyckligtvis ta sig ut och det blev inga personskador, traktorn däremot sjönk till botten. Föraren hann till och med slå av motorn innan han tog sig ut.
Hur traktorn kunde gå genom isen är fortfarande förbryllande för Andreas Fagervall som ansvarar för isbanan. Isen var uppmätt alldeles intill och det fanns viss marginal sett mot traktorns vikt. Men enligt Fagervall har ett väderomslag förmodligen skapat en spricka där det var svagare. Inte så att det var farligt för den som promenerar eller kör skoter men maskinen väger trots allt 1700 kilo.
Traktorn har säkerligen haft en tuff vecka i det kalla strömmande vattnet på älvens botten, även om vinterbad verkar vara trendigt just nu, men när den väl kommer upp ska det inte vara några problem att få ordning på den.
– Den går att köra igen. Den bärgas och så byter man olja. Det är inga konstigheter med det, säger Andreas Fagervall som tror att traktorn kommer vara i bruk ganska snart igen.
Olyckan har fått kommunen att fundera över sin maskinpark. Ett dilemma är att traktorn som används för att slunga bort snön är ganska tung, en lättare traktor som ändå kan köra slungan hade gjort att kommunen kan komma ut på isen tidigare och få undan snö.
– Vi ska försöka investera i en mindre maskin som har slunga till nästa år så det inte händer igen. För det är inte kul för någon att sånt här händer, varken för oss som jobbar med banan eller de som brukar den, säger Andreas Fagervall.
Nu är det tjock is efter hela isbanan, däremot är det lite tunnare vid sidorna där snö plogats upp vilket gör att kommunen måste vänta lite till innan rätt maskiner kan tas ut för att slunga bort och göra banan bred och skridskofin.
Det är Luleåbaserade Dykab som ska sköta bärgningen av traktorn. Dykab har passande nog sin verksamhet baserad endast 200 meter från platsen där traktorn sjönk och det är onekligen hemmavatten.
– Planen är att ta upp den i morgon (läs: onsdag). Som det ser ut nu i alla fall, säger Monica Nyström på Dykab.
Bärgningen kräver dock en hel del planering och förarbete. Dykare kommer gå ner för att koppla fast traktorn på rätt sätt för att den sedan ska kunna vinschas upp till ytan. Vinschningen möjliggörs genom att balkar placeras ut på isen.