I juni avslutades den 18 dagar långa rättegången om rättigheterna till småviltsjakt och fiske på samebyns Girjas marker.
Samebyn och Svenska samers riksförbund (SSR) stämde den svenska staten redan 2009. Samebyn ville få en dom på vem som har jakt- och fiskerättigheterna på Girjas marker ovan odlingsgränsen – staten eller samebyn.
Samebyn hävdar att rennäringen trängs undan allt mer och att problemen accelererat sedan staten 1993 släppte småviltsjakten fri på sin mark ovan odlingsgränsen.
Samebyn menar att det ökande antalet jägare från många länder stör rennäringen, det gäller inte minst jakthundarna. Även vinterfisket via snöskoter stör
– Det hade egentligen inte varit något problem om regelverket hade efterlevts. Men så är det tyvärr inte, säger Mats Berg, ordförande i Girjas sameby.
Samebyn hävdar urminnes hävd och rättigheterna som ursprungsbefolkning. Staten pekar på att man är markägare. Men man hävdar också att samerna bara funnits i området sedan 1700-talet.
– Där tog rättegången en oväntad vändning och staten valde att göra politik av den. Med tanke på den bevisning man då lade fram så tar Sverige ett steg 100 år tillbaka i tiden om staten vinner. Man förnekar samerna som ursprungsbefolkning och återgår till rasbiologsiska tongångar, säger Berg.
Om samebyn vinner är en rimlig konsekvens att de övertar förvaltningen av jakt och fiske från länsstyrelsen. Men Mats Berg vill inte berätta hur man i så fall tänkt hantera den frågan, det gäller även vilken status de samer som inte är medlemmar i samebyn får.
– Det är frågor jag svarar på den dag då en sån dom vinner laga kraft, säger Berg.
Han är hoppfull inför dagen.
– Jag kommer att finnas på Gällivare tingsrätt för att ta emot glädjebeskedet, säger han.
Men förlorar samerna får de kostnaderna för rättegången i knät, 14 miljoner kronor. Det blir då en fråga för Girjas och SSR.