Glädje i Svartöstan efter renoveringsbesked

Här kommer beskedet Svartöstaborna väntat på – nu börjar renoveringen av Blackis.

2021 fattade politikerna i Luleå beslut att renovera Blackis till en kostnad av 25 miljoner kronor. Byggnadens ytskick ska säkras. Målning, fönsterbyte och insatser på taket är några av åtgärderna.

2021 fattade politikerna i Luleå beslut att renovera Blackis till en kostnad av 25 miljoner kronor. Byggnadens ytskick ska säkras. Målning, fönsterbyte och insatser på taket är några av åtgärderna.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-06-19 06:00

Nyheten i korthet

  • Renoveringen av Blackis, en historisk byggnad i Svartöstaden, ska äntligen påbörjas. Byggnaden, från 1900, har ett stort kulturhistoriskt värde.
  • Blackis renoveras av Anderssons bygg, med Swecos Roger Lundgren som projektledare. Arbetet innefattar renovering av yttertak och väggar, utbyte av fönster och ommålning av hela huset.
  • Lokalbefolkningen i Svartöstaden välkomnar renoveringen. Blackis ses som en viktig samlingsplats och symbol för samhället. Renoveringen ska vara klar till oktober 2024.

I oktober 2021 fattades beslut att Blackis, byggd år 1900, skulle renoveras. Ett bygglov beviljades så småningom men Länsstyrelsen beslutade i början av 2023 att upphäva bygglovet eftersom delar av det som planerades bedömdes förvanska byggnaden. 

Svartöstaden utgör en kulturmiljö av riksintresse och Blackis har en tydlig särställning genom sitt specifika kulturhistoriska värde, skrev Länsstyrelsen i beslutet.

Kommunen fick göra ett omtag med nytt bygglov och ändringar men nu är det bara dagar kvar innan arbetet börjar. 

– Vi har startmöte i morgon (onsdag) med entreprenören och sedan drar det igång, säger Roger Lundgren, Sweco, som kopplats in som projektledare för investeringar hos kommunen.

undefined
2021 fattade politikerna i Luleå beslut att renovera Blackis till en kostnad av 25 miljoner kronor. Byggnadens ytskick ska säkras. Målning, fönsterbyte och insatser på taket är några av åtgärderna.
undefined
Blackis byggdes 1900 och har använts till en rad evenemang genom åren.

Den som passerat Blackis och tagit sig en titt på byggnaden kan snabbt konstatera att det krävs åtgärder.

– Det är yttertaket och ytterväggar som renoveras. Trasiga delar byts, vi målar om hela huset och det blir nya fönster överallt. De är i varierande skick och man har bytt till olika utseende på olika ställen, nu riktar vi upp det så att det blir lika överallt, säger Roger Lundgren.

Anderssons bygg är entreprenören som ska ta sig an den gamla kåken och det är viktigt att arbetet sätter igång tämligen omgående om allt ska hinnas med till oktober då allt ska vara klart.

– Det handlar om ganska många fönster att byta, leveranstider och så vidare, men den största utmaningen är att hinna måla om innan det blir för fuktigt mot hösten, säger Roger Lundgren.

undefined
Målning av byggnaden är en åtgärd som måste inledas direkt. Gammal färg ska först bort och sedan ska byggnaden målas tre varv.
undefined
I dag finns det olika typer av fönster i byggnaden. När fönstren nu ska bytas kommer det bli likadana fönster överallt.

2021 beslutades att 25 miljoner kronor skulle gå till renoveringen. 2024 går det inte att få ut riktigt lika mycket för pengarna.

– 2022 fram till nu har priserna ökat och inget hänsyn till index togs i beslutet på 25 miljoner. Då får man göra det man kan inom budget, säger Roger Lundgren.

Renoveringen påminner en hel del om den renovering som Rådhuskopian på Gültzauudden gick igenom för ett par år sedan. Även då var Roger Lundgren den som höll i trådarna. Precis som med Rådhuset är det enbart ytskicket som åtgärdas.

– Först gäller det att få den tätt så det inte läcker in vatten och därefter får man titta på invändiga ytskick och sådana saker, säger Roger Lundgren.

undefined
Freja Samuelsson har vuxit upp i Svartöstan och har många goda minnen från Blackis. Hon och sambon Jacob Andrén funderade ett tag på att lägga sitt kommande bröllop i Blackis. Med på bilden är sonen Otis Samuelsson Andrén.

På Laxgatan träffar vi paret Freja Samuelsson och Jacob Andrén som precis varit förbi Svartöstadskolan och kikat. Paret bor i Göteborg och är bara på besök men Freja Samuelsson är uppvuxen i Svartöstan och har gått på skolan. Hon gläds åt den kommande renoveringen av Blackis, en plats hon har många minnen från.

– Vi hade alla våra skolavslutningar, lucia och allt sånt där, säger Freja Samuelsson.

Vad betyder Blackis för dig?

– Jättemycket. Vi ska gifta oss och funderade lite kort på om vi skulle gifta oss i Blackis, bara för att vi haft allt där. Det är väldigt nostalgiskt att vara där.

– Hade vi bott här, eller om Blackis hade stått i Göteborg, hade vi garanterat gift oss där, fyller Jacob Andrén i.

undefined
Svartöstaborna Anette Baudin och Cecilia Viegas Ferraz är glada över att Blackis snart renoveras. Byggnaden är en samlingspunkt i området och används till mycket.

Vid busshållsplatsen på Laxgatan står Cecilia Viegas Ferraz och Anette Baudin och väntar. När de får höra att renoveringen nu ska starta blir båda glada.

– Det behövs ju verkligen, den ser ju hemsk ut på utsidan, säger Anette Baudin.

Cecilia Viegas Ferraz nämner alla de aktiviteter som brukar hålla till i Blackis. Byggnaden blir en samlingsplats för Svartöstaborna men även för andra som haft evenemang och samlingar i lokalerna genom åren.

– Den betyder ganska mycket för Svartöstan. Nä, Blackis måste vara kvar, säger Cecilia Viegas Ferraz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!