Nu ska Luleås badparadis undersökas

Norrbotten är ett av få län i Sverige där det finns gott om kustdyner. Nu ska skicket på dynerna undersökas.

Sandgrönnorna är en av platserna som ska inventeras i sommar. SLU Artdatabanken ska ta reda på hur kustdynorna i Norrbotten mår och Sandgrönnorna är en av de utvalda öarna.

Sandgrönnorna är en av platserna som ska inventeras i sommar. SLU Artdatabanken ska ta reda på hur kustdynorna i Norrbotten mår och Sandgrönnorna är en av de utvalda öarna.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-07-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Frilansande ekologen Sofie Wikberg kommer att undersöka kustdyner i Norrbotten på uppdrag av SLU Artdatabanken.
  • Undersökningen, som är en del av en statusrapport som ska vara klar 2025, kommer att bedöma tillståndet och påverkan på dynerna.
  • Kustdyner är sällsynta i Sverige, men Norrbotten, Öland, Gotland, Skåne och Halland har stora mängder, vilket gör undersökningen betydelsefull.

Sofie Wikberg är frilansande ekolog och om drygt en vecka kommer hon till Norrbotten för att inventera några av länets kustdyner för SLU Artdatabankens räkning. Vart sjätte år ska SLU Artdatabanken ta fram en statusrapport enligt artikel 17 (art- och habitatdirektivet) och där är kustdyner en av naturtyperna som ska undersökas. Rapporten ska vara klar 2025.

– Det ska rapporteras var de finns och hur de mår, säger Sofie Wikberg.

undefined
Likskär har kustdynlandskap och är en populär plats för badgäster när det är fina dagar. Även här ska kustdynornas skick undersökas.

Sofie Wikberg ska undersöka naturtypen på Sandgrönnorna, Sandön, Likskär och runt Pite havsbad samt Haparanda sandskär. Junköns sydvästra del är också av stort intresse men där har försvaret, som har övningsområde på den för henne intressantaste delen av ön, hittills sagt nej. Undersökningarna görs i en avgränsad bredd om 20 meter och Sofie Wikberg går från vattenkanten och ibland långt upp på land om sanddynerna fortsätter. Närmast vattnet kallas de för fördyner, sen när det blir lite mer vegetation kallas de för vita och grå dyner. Växer det ris på dem är det risdyner och uppe i skogen där det ändå går att se en del sand på marken heter de trädklädda dyner.

undefined
Sofie Wikberg, frilansekolog, åker snart upp till Norrbotten för att göra en stor inventering om hur länets kustdyner mår. I Luleå kommer hon besöka Sandön, Likskär och Sandgrönnorna.

Sofie Wikbergs inventering ska utmynna i om tillståndet är tillfredställande eller otillfredställande. Utöver att notera vad som växer på kustdynerna ska hon registrera vilken påverkan som finns, exempelvis om motorfordon påverkat skicket.

Det är inte så enkelt som att en tillfredsställande kustdyn är helt orörd från mänskligheten.

– Det ska vara lagom mycket störning. Händer det ingenting så växer det igen, då finns det ingen sand för insekter att vara i och det är inte heller bra, säger Sofie Wikberg.

För norrbottningar boendes vid kusten är sanddyner ingen ovanlig syn men faktum är att det inte finns på särskilt många ställen i Sverige.

– Öland, Gotland och i Skåne och Halland finns det jättemycket. Sedan är det i princip Norrbotten, säger Sofie Wikberg.

undefined
Den yttre delen av Sandön och sydsidan av ön ska få besök av ekologen. När högvatten faller undan bildar det ibland vackra sandformationer som på bilden. Stora delar av yttre Sandön består enbart av kustdyner och undersökningar görs även en bra bit upp i skogen.

Sandgrönnorna, Junkön och Haparanda sandskär är extra intressanta öar eftersom där förväntas kustdynerna vara i mycket bra skick och det ger ett bra jämförelseunderlag. Det är landstigningsförbud på delar av Sandgrönnorna och Skvalpen fram till 1 augusti och Sofie Wikberg har ansökt om dispens hos Länsstyrelsen för att kunna göra inventeringen i slutet av juli.

Planen är att hon ska tälta på Sandgrönnorna, ett erkänt badparadis, under de dagar undersökningen genomförs.

– Det ska bli toppenkul, jag hoppas på bra väder bara, säger Sofie Wikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!