Gäddvik är ett av de tio laxfisken som funnits nedström Edefors. Fångsterna i älven har varierat mycket under åren och exempelvis var medelfångsten i de tio laxfiskena 99.000 kilo lax under åren 1939-1950.
Fångstmetoderna har också varierat under årens lopp. I Gäddvik bedrevs laxfisket fram till 1962 då Vattenfall löste in fisket. Från 1963 och fram till 1987 fiske folk från byn med ryssjor och andra laxfällor.
– Bland annat levererade vi avelslax till Vattenfall. Till slut blev fisket så dåligt och en sommar fick man bara en lax, berättar Sören Hedström, som själv varit med och fiskat lax i Gäddvik och i dag är ordförande i Gäddviks intresseförening.
Efter att laxfisket upphörde tog Luleå kommun över ansvaret för byggnaderna, redskapen, båtarna och andra saker som blev kvar vid laxfisket i Gäddvik. Det blev grunden till det som i dag är Lule älvs laxfiskemuseum. Men från och med i år är det intresseföreningen som tagit över ansvaret för museet.
– Och det finns hur mycket som helst att göra. Saker har åldrats och farit illa. Dessutom förekommer det vandalisering här hela tiden, säger Sören Hedström och visar på ett gammalt bord där någon eldat upp benen.
Gäddviks intresseförening är en helt ideell förening och klarar inte av det här arbetet på egen hand. Både länsstyrelsen och Vattenfall bidrar ekonomiskt med bidrag till verksamheten.
– Upprustningen är också ett samarbete med kommunens sysselsättningsavdelning. Dessutom får vi ett driftbidrag av kommunen till verksamheten, berättar han.
Han säger att de redan haft några planeringsmöten för att gå igenom vad som ska göras och hur arbetet ska bedrivas. Tanken är att de ska komma igång redan under den här veckan.
– Vi är bara glada amatörer och det är öppet för alla som vill komma och hjälpa till, påpekar Sören Hedström.
På backen ligger bland annat en gammal timring som väntar på att timras upp igen. Det är ett gammalt båthus som tidigare stått 300 meter längre bort, men som flyttades till laxfisket för ett antal år sedan.
– Men det blev lite fel då man timrade upp det och därför har det fått plockas ner. Sedan har det farit illa där det legat på backen, men nu ska vi byta ut det som är trasigt och timra upp det igen, säger han.
Då båthuset väl är på plats ska de gamla kolkfärjorna som nu ligger på backen få tak över huvudet. Något som är viktigt om de ska kunna bevaras åt eftervärlden.
– Visst är det mycket jobb, men vi tyckte att någon måste göra det. Laxfisket har ändå haft så stor betydelse för befolkningen i älvdalen under årens lopp, förklarar Sören Hedström, varför intresseföreningen tagit på sig ansvaret för museet.
I anslutning till museet finns det också grillplatser. Området är ett populärt utflyktsmål på sommaren och han säger att det brukar vara 1.000-1.500 besökare varje sommar. Förhoppningen är att det ska bli ännu fler besökare då upprustningen är klar.
– Vi räknar med att vara färdiga den sista september i år, säger Sören Hedström förhoppningsfullt.