Nu ska köparna få bättre insyn

På fredag börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla.Lagändringarna förväntas ge köparen bättre insyn i budgivningen och de övriga uppgifter som mäklaren utför.

inget negativt. Andreas Rönnbäck kan inte se något negativt med den nya lagstiftningen.Foto: Roland S Lundström

inget negativt. Andreas Rönnbäck kan inte se något negativt med den nya lagstiftningen.Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-06-30 06:00

Från och med fredag träder en ny fastighetsmäklarlag i kraft. Den bygger till stor del på samma lag som antogs 1995 men innehåller en del förändringar.

För konsumenterna är den största skillnaden att alla mäklare måste lämna en fullständig budgivningslista till både köpare och säljare. Listan ska innehålla kontaktuppgifter, tidpunkten för anbudet och dess storlek.

Tidigare har en sådan lista bara kunnat lämnas över till köparen om spekulanterna gett sin tillåtelse.

Dessutom ska mäklaren föra journalanteckningar under hela förmedlingsuppdraget och när försäljningen är avslutad lämnas dokumenten över till både köpare och säljare.

- För oss innebär det lite mer pappersarbete men det är det värt. Det tar ju bort alla tvivel, vilket också förhoppningsvis i längden leder till nöjdare kunder, säger Daniel Tillstam, kontorschef på Fastighetsbyrån i Luleå.

Men det är inte bara konsumenten som gynnas av den nya lagstiftningen. Från och med den 1 juli ges också mäklarna möjlighet att tjäna pengar på olika kringtjänster. Det kan bland annat handla om att erbjuda kundrabatt på allt från flyttstädning till brandskydd.

Sidoinkomster tillåts
Sådana sidoinkomster har tidigare stämplats som "förtroenderubbande" men tillåts på villkor att mäklarens ersättning är obetydligt - vilket enligt lagstiftaren ska tolkas som maximalt några 1.000 kronor.

- Vi har ju haft samarbeten med andra branscher tidigare och ur kundsynpunkt tycker jag det är bra att vi har möjlighet att erbjuda ännu bättre service, säger Daniel Tillstam.

Mäklarbranschen har varit omdebatterad de senaste åren. Framför allt lockpriserna där mäklare medvetet värderar bostaden till ett lägre pris i förhållande till vad som är marknadsmässigt. Allt för att fler personer ska besöka en visning och delta i budgivningen. Men trots att utredningen föreslog en reglering av lockpriserna finns punkten inte med i den nya lagstiftningen.

Fastighetsbyråns kontorschef är dock nöjd med förändringarna och tror att det nu kommer bli svårare för oseriösa mäklare att fuska.

- Uppenbarligen behövs förändringarna annars hade de aldrig föreslagits till en lagstiftning. Jag tycker det är bra för alla parter då alla nu får spela under samma villkor, säger han.

Mäklare blir skyldig att föra anteckningar över uppdrag och upprätta förteckningar över anbuden som lämnas på fastigheter.
Dokumentationen ska överlämnas till säljare och köpare.

Objektsbeskrivningar ska innehålla fler uppgifter, till exempel information om gemensamhetsanläggningar och driftskostnader.

Särskilda regler för bostadsrätter införs, bland annat om vilken information objektsbeskrivningen ska innehålla.

Mäklare ska inte få köpa fastigheter som mäklaren har eller har haft i uppdrag att förmedla.
Mäklare får inte heller förmedla fastigheter till eller från någon närstående, till exempel sitt syskon.

Mäklare får ökade möjligheter att ägna sig åt sidoverksamhet, som till exempel förmedling av krediter eller försäkringar.

Köpare eller säljare som vill kräva skadestånd måste underrätta mäklaren inom skälig tid. Preskriptionslagen ska tillämpas på anspråken.

Nuvarande påföljder i tillsynsärenden avregistrering och varning kompletteras med en ny påföljd, erinran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!