Nu ska järnet flyta i stålstaden

Masugnen är åter igång efter att ha varit stängd sedan midsommar. Nu krävs det cirka ett dygns uppvärmning för att komma upp i full produktion.

FÖREBEREDELSER FÖR TAPPNING. Mikael Hermansson ser till att allt är klart för tappnng.
Foto: Sara Moritz

FÖREBEREDELSER FÖR TAPPNING. Mikael Hermansson ser till att allt är klart för tappnng. Foto: Sara Moritz

Foto: Sara Moritz

Luleå2009-08-15 06:00
Lågkonjunkturen och en svag efterfrågan på stål fick SSAB-ledningen att stänga masugnen i Luleå. Stängningen gjordes den 22 juni. - Vi stängde masugnen för att inte vårt lager skulle bli för stort i ett läge när efterfrågan var svag, säger Erik Bergenudd som är chef för avdelningen för råjärn på SSAB i Luleå.Någon mer omfattande service och/eller översyn har inte gjorts under det sju veckor långa stilleståndet. Anledningen är att reservdelar måste beställas minst ett år i förväg. Och eftersom stängningen av masugnen inte var planerad hade heller inga reservdelar beställts. Enligt företagets planer ska första ordinarie stängning och översyn göras 2015."Alltid vara igång"
-  En masugn är gjord för att alltid vara igång eftersom en stängning förkortar masugnens liv, säger Erik Bergenudd.Han ser en positiv sak med stängningen: att de anställda kunde erbjudas lång semester.- Normalt har våra anställda vid masugnen fyra veckors semester, nu kunde vi erbjuda dem sju veckors sammanhängande semester. Och det är många som varit lediga så länge eftersom de haft ledighet att ta ut.Att ugnen startas nu beror på ökad efterfrågan från SSAB:s kunder. Men till en början kommer veckoproduktionen på stål att ligga på 35.000 ton för att sedan öka till lite drygt 45.000 ton.Sju veckor
Mikael Hermansson är en av dem som arbetar med masugnen. Han fick sju veckors semester mot normala fyra.- Nog har det varit bra att få vara med familjen så länge men det långa stoppet med masugnen känns inte bra: det blir mycket jobb att komma igång med normal produktion.Återstarten görs genom att en blandning av koks, slaggbildande ämnen och pelletar läggs i masugnen. Det handlar om cirka 2.000 ton. Allt detta ska värmas upp i cirka ett dygn. När det är klart är masugnen klar för full produktion. Det beräknas ske någon gång i helgen.Uppvärmningen görs genom att man blåser in syrgas som har antänts av en svetslåga. Bengt Gustafsson fick äran att utföra det arbetet eftersom han snart går i pension.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om