I en skrivelse till regeringen begär rådet att få använda teknikstörande utrustning under proven. Förslagen utreds för närvarande.
– Bollen ligger hos regeringen. I dag är det kriminalvården och försvarsmakten som använder teknikstörande utrustning, så det är en ganska långtgående åtgärd, säger högskoleprovsansvariga Tuula Kuosmanen till TT.
Tidigare riskerade studenter som ertappas med fusk under högskoleprovet av en avstängning, men i dag kan det resultera i en polisanmälan. En fällande dom kan innebära dagsböter eller upp till sex månaders fängelse.
Jenny Blom, chefsjurist vid Luleå tekniska universitet, är inte övertygad om att en strängare straffsats ska ge någon effekt.
– Det tror jag inte. Det hårdaste straffet som vi utdelat i Luleå är en avstängning från studier i sex månader. Det upplever studenter som ett väldigt hårt straff.
Luleå tekniska universitet har ingen möjlighet, enligt högskoleförordningen, att dela ut bötesstraff och har heller inte fram till nu lämnat in någon polisanmälan om fusk.
– Vi har faktiskt inte upptäckt en enda fuskare under de senaste årens högskoleprov, understryker Marie Larsson, gruppchef för studieadministrationen vid LTU.
I höstas fullföljdes sammanlagt 1 036 personer högskoleprovet på elva orter runt om i Norrbotten.
Marie Larsson delar inte samma oro som UHR för att fuskare med hjälp av en liten kamera fäst i ett knapphål eller i glasögonbågar ska fotografera av provet och skicka det till en leverantör som förmedlar de rätta svaren via en hörsnäcka.
I samband med höstens högskoleprov upptäcktes 51 fall av fusk i hela riket. I Stockholm handlade det om 37 personer, men också i Lund, Göteborg och Linköping ertappades fuskare.
Universitets- och högskolerådet anser sig ha avslöjat metodiken efter att ha gjort fyra olika varianter på det avslutande provpasset.
– Det är samma frågor men de kom i olika ordning. Då kunde vi se fall med avvikande svarsmönster, säger Tuula Kuosmanen till TT.
Enligt UHR är fuskarna beredda att betala mellan 30 000 - 100 000 kronor för ett lyckat högskoleprov.
Luleå tekniska universitet säger sig vara förskonat från fusk på högskoleprov, men har stängt av ett 50-tal elever under de fem senaste åren efter upptäckta oegentligheter under tentamen.
– Det pågår ett ständigt arbete med våra tentavakter för att upptäcka fusk. På LTU handlar oftast om en fusklapp eller att någon använt sig av sin mobiltelefon i provlokalen, säger chefsjuristen Jenny Blom.