Nu ska fjärdeklassarna få surfplattor

Gymnasie– och högstadieelever har redan börjat använda surfplattor i undervisningen. Nu är det årskurs 4-6 tur och varje elev får var sin platta.

Ny teknik. Eva Eriksson hoppas att de nya surfplattorna ska användas mycket.

Ny teknik. Eva Eriksson hoppas att de nya surfplattorna ska användas mycket.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-16 15:28

Fjärdeklassarna på Furuparksskolan samlas i ett klassrum och går fram för att hämta sin surfplatta när deras namn läses upp. Den första uppgiften med den nya plattan är att logga in med sin nya användare och ansluta plattan till skolans wifi.

– Vi har haft 10 ipads på 220 elever. De har nästan inte använts i undervisningen. Vi har gjort lite allt möjligt och ingenting särskilt, säger Eva Eriksson som är förstelärare på Furuparksskolan.

Gymnasie– och högstadieskolorna i Luleå kommun har redan delat ut surfplattor till eleverna. Men än så länge har de inte sökt sig nedåt i åldrarna. I veckan kommer alla i årskurs 4-6 få var sin surfplatta och Luleå kommuns målsättning är att senare kunna göra samma sak i årskurs 1-3. Eva Eriksson säger att hon har efterfrågat plattorna länge.

– Om vi jämför med övriga Sverige är vi jättelångt efter. Men det har varit ganska dyrt och nu kom den här satsningen från kommunen så att vi kan få den här tekniken till de lägre åldrarna, säger hon.

Caroline Rönnberg är kommunikatör på Luleå kommun. Hon är på besök på Furuparksskolan.

– Det finns skolor som har haft de ganska länge. Men nu är det dags för att utjämna det lite grann, alla ska ha surfplattorna, säger hon.

Eleverna ska arbeta med surfplattorna i undervisningen. Programmering ska bli ett ämne där de ska arbeta specifikt med dem, och Eva Eriksson tänker att plattorna ska kunna användas mycket i grupparbeten och för att illustrera information på nya sätt som till exempel i bild– och videoformat.

– Det kan ju handla om vad som helst, eleverna kanske får göra en saga och sedan filma den. Det viktiga är att den inte blir en leksak. Vi hoppas kunna samarbeta med olika skolor som har använt surfplattor lite längre och få idéer från dem, så att de nu inte bara blir liggande i lådorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om