Många kom när den nya mötesplatsen visades upp

Lulebo vill skapa en plats med ett myller av olika verksamheter och människor i alla åldrar. Under torsdagen var det dialogkafé på Domherregränd 5 – Hertsöns blivande möteslokal.

Flora Blomberg och Maja Keskitalo vill att mellanstadiebarnen ska kunna använda lokalen på Domherregränd till fritidsgård vissa tider.

Flora Blomberg och Maja Keskitalo vill att mellanstadiebarnen ska kunna använda lokalen på Domherregränd till fritidsgård vissa tider.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-02-09 16:00

De senaste åren har Lulebos lokal på Domherregränd stått tom. I folkmun kallas lokalen för "gamla Servus" efter att lokalen i många år fungerade som matbutik. Den senaste verksamheten som drevs i lokalen var praktik för arbetssökande under namnet Idérum. Under en period hade Lulebo ambitionen att hitta en ny hyresgäst men i slutet av 2022 ändrades inriktningen. Nu ska det bli en mötesplats för de som bor och verkar på Hertsön. 

Förhoppningen hos Lulebo är att det blir en bredd i både verksamhet och åldersspann hos de som kommer använda sig av "gamla Servus". Möteslokaler likt dessa har varit efterfrågat på Hertsön, enligt Ulrika Enbom Karlsson, hållbarhetsansvarig hos Lulebo.

– Vi vill ha en mötesplats full av liv och inga stängda dörrar. Vi vill göra så att Hertsöborna känner att det här är deras ställe, säger hon.

Under torsdagen hölls ett dialogkafé där olika aktörer som kan komma att använda sig av lokalen deltog. På plats fanns exempelvis skolelever från Hertsöskolan, föreningar, förvaltningar, politiker, näringsliv samt andra organisationer. Fler än 50 personer kom för att lämna sina synpunkter och idéer och kanske hitta samverkan sinsemellan.

I lokalen finns bland annat en stor samlingsyta, ett par mindre rum och ett kök.

Maja Keskitalo och Flora Blomberg, som går i åttan på Hertsöskolan, deltog i dialogkaféet där små grupper samtalade och kom fram med olika förslag. De går själva på högstadiet men ett av deras förslag är att skapa något för de som är några år yngre, närmare bestämt mellanstadieeleverna på Hertsön. De får inte vara på Hertsöskolans fritidsgård där åldersgränsen är 13 år.

– De flesta går inte på fritids. Här skulle man kunna hänga med sina kompisar. Kanske spela sällskapsspel, säger Maja Keskitalo.

– Det behövs ett annat ställe så man inte bara sitter hemma, säger Flora Blomberg.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (S), själv uppvuxen på Hertsön och med minnen från Servustiden, var glad över uppslutningen och engagemanget kring möteslokalen, en lokal han vet är efterfrågad och som kan betyda en del för området.

– Det betyder jättemycket att få en mötesplats som kan formas. Nu är det ett blankt blad och det finnas alla möjligheter och potential, säger han.

Lulebos vd, Erik Öhrling, vill att Lulebo ska vara en katalysator i bostadsområdena och bidra till mer än bara bostäder. Att göra om en av sina lokaler till ny mötesplats är ett sätt för Lulebo att engagera sig i området, ett område han haft ögonen på sedan han tillträdde. Platsen, mellan staden och havet och med närheten till naturen, samt områdets storlek och framtidsplanerna i närområdet är ypperliga förutsättningar att göra Hertsön ännu intressantare som bostadsområde, enligt Erik Öhrling.

– Vi vill ta vara på potentialen och utveckla den. Det finns en trend nu bland bostadsbolag att vi inte bara kan fokusera på kåkarna, säger Erik Öhrling.

Lulebos planer för Domherregränd 5 sträcker sig mellan 2023 och 2026. Det händer mycket på Hertsön de kommande åren och hur behoven ser ut om tre år är svårt att förutspå. Nu ska de olika aktörerna som deltog fundera över hur de vill nyttja lokalen och återkomma.

– Till hösten hoppas vi att det ska kunna vara bokningsbart, har vi tur kan det kanske gå lite snabbare, säger Ulrika Enbom Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!